Varför finns det inga detaljer för fullmakten på 22 miljoner för att upphandla skärgårdstrafik för de två kommande åren? Det frågade Christian Wikström när lagtinget debatterade förslaget till tredje ändringsbudget för år 2024.
– Det är en öppen fullmakt och det blir oklart om det uppmuntrar andra att lägga anbud eller om det är ett riktat anbud till LR:s bolag. Man säger inte vilka linjer det handlar om eller hur det ska paketeras, sade han.
Simon Påvals (Lib) sade att Christian Wikström är informerad om upphandlingen eftersom det hölls ett möte med alla partier den 24 oktober där LR och Finferries gav information och svarade på frågor.
– Nu ger man sken av att man är helt ute i kylan, det är inte klädsamt.
Christian Wikström sade att han inte litar på informationen, eftersom den inte återges i budgetförslaget.
– Min erfarenhet är att det är skillnad på vad politiker säger och vad politiker gör.
– Av sig själv känner man andra, sade Nina Fellman (S).
Köptvång
I upphandlingen föreslås ett köptvång på två landskapsfärjor för den som vinner anbudet för 2025–2026. Mika Nordberg (MSÅ) är tveksam till att någon köper två färjor för trafik för så kort tid. Han vill hellre se en upphandling av enbart driften tills man vet hur den långsiktiga lösningen blir.
– Det finns också en risk att fartygen flyttas bort från Åland efter två år.
Frågan har diskuterats, och inför nästa upphandling har ägaren till färjorna en fördel, sade finansminister Mats Perämaa (Lib).
– Men nu har ingen det, alla kan ge anbud på lika villkor.
Benny Pettersson (Lib) tror att köptvånget kan locka fler.
– Jag tror att det intresserar flera kapitalstarka rederier som ser det mer långsiktigt än de första åren. När elhybridfärjan bjöds ut kom det in fyra anbud, och det var inga småspelare.
– Då hade man över ett halvt år på sig att komma med anbud, nu fyra veckor, så det går inte att jämföra, sade Mika Nordberg.