I förra veckan skickade Justitieministeriet ut ett förslag till ändring av självstyrelselagen på remiss. Syftet är att lösa problem gällande Åland som uppstår i och med att Finland sätter sin stora hälso- och socialvårdsreform i kraft vid årsskiftet. Bland sakerna som är olösta finns smittskyddet och huruvida staten kan ålägga åländska kommuner och myndigheter uppgifter utan att ekonomiskt kompensera dem.
Landskapsregeringen har inte godkänt det remissförslag som ministeriet valde att skicka ut, och trots att ändringar av självstyrelselagen måste antas av både riksdagen och lagtinget är självstyrelsen att betrakta som en remissinstans i frågan.
Hård ton
I sitt svar till Justitieministeriet antar LR en hård ton.
”Trots påpekanden från landskapsregeringens sida motsvarar inte förslaget eller dess motivering den verkliga uppgiftsfördelningen mellan självstyrelsemyndigheterna och rikets myndigheter”, skriver LR.
På punkt efter punkt underkänner LR såväl hanteringen av lagförslaget som förslaget som sådant.
I avslutningen av svaret öppnar LR för att, om regeringarna inte kommer överens, be lagtinget lämna in en motion i ärendet till riksdagen – en mycket ovanlig åtgärd.
– Lagmotionen är ett andrahandsalternativ om det visar sig att riksregeringen inte klarar av sitt åtagande alternativt inte accepterar vårt förstahandsförslag till möjlig lösning, det vill säga via en teknisk ändring av paragraf 32, säger Lantrådet Veronica Thörnroos i en kommentar med hänvisning till självstyrelselagens bestämmelser om överenskommelseförordningar.
Riksdagen har satt 17 november som sista datum för inlämnande av propositioner som ska hinna behandlas före riksdagsvalet i april.