Hur mycket kostar de omdebatterade provborrningarna, geologiska undersökningarna och andra insatser som behövs för att säkerställa kostnaderna för en tunnel till Föglö?
500.000 euro säger landskapsregeringen (LR). 2–3 miljoner säger infrastrukturministern. Liberalernas Rainer Juslin har dock vid flera tillfällen hävdat att det inkommit en offert med ett än lägre pris till LR.
Redan i maj 2021 fick LR ett erbjudande från fiska byggjätten YIT. De erbjöd sig att utföra undersökningarna för 400.000 euro enligt det mejl som säljchefen för YIT:s tunnelsektion, Kari J. Korhonen, sände till bland andra infrastrukturminister Christian Wikström.
Men LR nappade inte på erbjudandet. I ett kort svar skrev Wikström att inga pengar fanns budgeterade och att infrastrukturavdelningen inte utrett vilka undersökningar som behöver göras.
”Uppfattade som seriösa”
Rainer Juslin tycker det är märkligt att erbjudandet inte följdes upp, men också att YIT:s och infrastrukturavdelningens uppskattning av kostnaden för bottenundersökningarna skiljer sig så mycket.
– Vi hörde YIT i tunnelkommittén och jag uppfattade dem som mycket seriösa. Korhonen hade 30 års erfarenhet av sådan här arbete och jag har inte kompetens nog att ifrågasätta deras siffror, och det har knappast Christian Wikström heller, säger han.
En märklig detalj med YIT:s mejl är att det inte registrerades i vederbörlig ordning. Rainer Juslin menar å sin sida att han uppfattade en avog inställning från avdelningen gentemot YIT.
– Det är ett klockrent fall, man borde ha registrerat mejlet och fattat ett förvaltningsbeslut som skulle sänts i svar. Men i stället negligerade man YIT, säger Juslin.
”Inte seriöst”
Christian Wikström menar å andra sidan att han inte uppfattade erbjudandet från YIT som seriöst, och även om den hade ansetts seriös hade landskapet ändå behövt upphandla undersökningarna.
– Det var inte en seriös offert, mer en summa i ett mejl, säger Wikström.
Han hänvisar också till andra expertfirmor som menar att kostnaderna är svåra att beräkna exakt.
– Under hörandena i kommittén fick vi flera exempel på kostnadsuppskattningar. Exempelvis Rockplan (finsk konsult, reds. anm.) sa att man inte kan få en fast offert eftersom man kan komma att behöva fler undersökningar.
Christian Wikström säger att borrningarna måste ske så att man borrar på den tänkta plats där tunneln ska dras, men om inte berget är till belåtenhet så flyttar man borrplatsen några tiotals meter och provar på nytt. Och så fortsätter man tills dess att man hittar den bästa platsen för en tunnel.
– YIT ville så klart sälja sina produkter, men de var också medvetna om att det förmodligen behövdes tilläggsbeställningar. Och då blir det dyrare, säger Wikström.
Mer än borrningar
Christian Wikström menar att prislappen på de utredningar och undersökningar som måste göras alldeles oavsett antalet borrhål blir större än de som YIT offererade, och därför ligger långt från infrastrukturavdelningens beräkningar på mellan två och tre miljoner euro för undersökningar och provborrningar.
– Det handlar inte bara om provborrningar utan också om att skanna botten med ljudvågor, andra utredningar och det behövs också en vägplan för de områden där tunneln går ned i backen och där den kommer upp.
Infrastrukturministern menar att landskapsregeringen inte i dag har en tjänsteman som har ansvaret för tunnelfrågan, och det första steget om pengarna anslås blir att anställa en ansvarig som får ta fram en plan för vad som ska utredas.
– Som det är nu är det jag som svarar på frågor och säger samma sak hela tiden. Ska man göra det här med seriositet så anställer man en person som utreder vad vi behöver, sedan sätter man miljoner på det. Man sätter inte bara i gång och provborrar, säger Christian Wikström.