Landskapsregeringens (LR) näringspolitik och insatser för samhällets ekonomi för 2020 och första halvan av 2021 fick högt betyg av Ålands näringsliv. Bland annat bedömdes LR:s och ÅHS pandemihantering som trovärdig och tydlig. I sin senaste näringslivsbarometer ger Ålands näringsliv LR:s hantering av pandemin ur ett helhetsperspektiv betyget sju plus på en skala mellan fyra och tio.
I stort sett anser man att informationen till Ålands invånare har varit snabb och tydlig. ÅHS och dess samarbetsgrupp bedöms som trovärdig och ödmjuk. Betyget dras dock ner på grund av ett bristande samspel i kontakterna med finländska myndigheter, vilket Ålands näringsliv anser har medfört förvirring och oklarheter gällande behörighetsfrågor.
Högst betyg i barometern får hanteringen av löpande näringslivsärenden med betyget åtta. Här anser man att LR har visat en stor förståelse och lyhördhet för näringslivets behov av lokala åtgärdspaket utöver nationella stöd under pandemin.
Jan-Erik Rask, vd för Ålands näringsliv, skriver i ett pressmeddelande att LR:s invit av Tullmyndighetens högsta ledning för överläggningar i skattegränsfrågan var ett steg i rätt riktning – även om den utdragna hanteringen fortfarande utgör ett stort irritationsmoment för näringslivet.
Osmidigt LR
Sämst betyg, en sexa, får hanteringen av relationer med riksregeringen som, enligt Ålands näringsliv, är upphov till onödiga och negativa rubriker om Åland i media. Här efterlyser man mer smidighet och mer agilt agerande.
– Vi bedömer att man hade kunnat agera betydligt smidigare på många plan, framför allt när det gäller behörighetsfrågor. Men det gäller inte alla, det finns tjänstemän och regeringsmedlemmar som har gjort det bra, säger Jan-Erik Rask.
Vad avser ni med efterlysningen på mer agilt agerande?
– Smidighet överlag, att föra en mer lösningsorienterad politik ger mer än att hitta fel hos varandra, tror vi.
Man vill även se en prioritering av personliga kontakter och goda relationer till såväl tjänstemän som ledande politiker i Finland.
Landskapets budget för 2022 får betyget sju minus. En avsaknad av strukturella reformer i budgeten utgör en besvikelse och leder till en konservering av gamla och kostnadsineffektiva strukturer, tycker Ålands näringsliv.
Man lyfter också att det råder en konstant brist på arbetskraft inom vissa sektorer i det åländska näringslivet, vilket på sikt riskerar leda till en företagsflykt från Åland.
Hjulen måste börja snurra
Jan-Erik Rask betonar att Ålands näringsliv också bär ett ansvar kring frågorna.
– Även om vi betygsätter och går åt landskapsregeringen har vi ett ansvar. Vi vill samarbeta kring de här frågorna, säger han.
Finns det någon enskild åtgärd som ni ser som mer brådskande än andra just nu?
– Att vi, i samråd med landskapsregeringen, lyckas öppna samhället så fort som möjligt igen. Vi behöver få alla hjul att snurra på nytt.
Det faktum att såväl Finland som Sverige släpper allt mer på covidåtgärderna ser Jan-Erik Rask som enormt viktigt för den kommande säsongen.
– Här har både vi, landskapsregeringen och media ett stort pedagogiskt ansvar i att förmedla bestämmelserna på ett sätt som ger signaler att det är okej att röra sig och att gå på restaurang igen.
Hur ser Ålands näringsliv på kommande vår- och sommarsäsong?
– Med stor optimism. Sysselsättningsläget ser betydligt bättre ut än förra sommaren. Jag känner också av positiva signaler från hela hotell- och besöksnäringen, men då får det absolut inte komma några nya bakslag.