I en artikel i måndagens tidning slog personal på Trobergshemmet larm om sin situation. En orimlig arbetsbörda, resursbrist och en frånvarande ledning var något av det som personalen lyfte upp.
Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson kommenterade artikeln i tisdagens tidning. Hon sade att hon som minister kan se över möjligheterna till nya utbildningsalternativ, kanske likt de man nu går in för i Finland med läroavtalsutbildning för omsorgsassistenter.
Det är annars Mariehamns stad som behöver göra något åt situationen, enligt Annette Holmberg-Jansson. ”Äldreomsorgen är en kommunal angelägenhet. Det vi från LR:s sida kan göra är att se till att man följer lagen och där kommer ÅMHM in som granskande myndighet”, sade hon och tillade att landskapsregeringen inte har mandat att göra så mycket mer.
Förknippat med ÅHS
Stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman tycker inte att landskapsregeringen kan slå ifrån sig ansvar.
– Jag är lite förvånad över ministerns kommentarer, säger hon.
Med en allt större vårdtyngd inom äldreomsorgen behöver till exempel Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) stärka den geriatriska kompetensen, säger Ingrid Zetterman.
– Landskapsregeringen har ett ansvar när äldreomsorgen är så nära förknippad med ÅHS verksamhet.
Frågan om hur kommunerna ska klara av den tunga institutionsvården bör även diskuteras på en övergripande nivå.
– Vi har en ny och bra äldrelag. Men landskapet borde gå igenom med kommunerna hur lagen har implementerats, i syfte att hjälpa och stödja dem, säger Ingrid Zetterman.
Hon nämner även landskapets ansvar för bristen på utbildade närvårdare.
Har mest service
Om problemen på Trobergshemmet säger Ingrid Zetterman att det finns akuta problem som behöver lösas. Både tjänstemannakåren och politikerna är medvetna om och arbetar aktivt med det, säger hon.
– Det finns komplexa problem i bakgrunden. Om det hade varit enkelt skulle det redan ha varit löst.
Men Trobergshemmet utgör endast en del av stadens äldreomsorg, säger Ingrid Zetterman.
– 2018 gjordes en utredning om kommunernas nivåer av service till den äldre befolkningen. Den visade att staden har mest service på hela Åland inom äldreomsorgen. Mariehamn har så gott som alla typer av service.
– Jag kan inte skriva under på att äldreomsorgen i Mariehamn skulle vara dålig. Vi har trots allt högst sevicenivå på Åland och också på Trobergshemmet görs mycket gott. Det är mycket som jag är stolt över inom äldreomsorgen, även om jag inte är nöjd med den bild som presenterades i tidningen häromdagen, säger hon.
I staden ökar den äldre befolkningen med cirka 100 personer per år.
– Vi har inte på något sätt snålat med äldreomsorgen. Anslagen har utökats kontinuerligt.