Genom EU-projektet Life-IP Biodiversea har LR budat hem Klyndaklobbarna som ligger norr om Jurmo Brändö. I köpet ingår Storklyndan med omgivande vatten och syftet är att göra fastigheten till ett naturreservat.
I ett pressmeddelande skriver projektkoordinator Charlotta Björklund att bara cirka tre procent av havsmiljöerna på Åland är skyddade, vilket är långt ifrån målsättningarna som ställdes upp för år 2020 då tio procent av havsområdena inom EU skulle vara skyddade.
Inom Storklyndan finns flera skyddsvärda naturtyper enligt art- och habitatdirektivet. I undervattensundersökningar som gjorts har man noterat en hög biodiversitet, bland annat har man sett både fler- och ettåriga alger, rödalger, blåstångsbälten och en riklig mängd blåmusslor.
”Projektets huvudmål är att stärka skyddet av den marina naturen och genom att inrätta ett naturreservat på något av de mest artrika och nästintill orörda områdena på Åland känns fantastiskt”, skriver Charlotta Björklund.
På Storklyndan finns ett fiskeläge som ska skyddas och låta besökare minnas en del av ålänningarnas historia.
”Naturen är en del av oss ålänningar och vi behöver garantera att den bevaras för framtiden. Att hitta områden med denna biodiversitet och kulturhistoriska värde är sällsynt nuförtiden”, säger minister Christian Wikström i pressmeddelandet.
Fastigheten består av totalt 81,99 hektar landareal och 713,3 hektar vattenområde. Storklyndan är 60 hektar stor.