Inrikesministeriet skickade under måndagen en begäran om utlåtande till LR. Utlåtandet gäller en förlängning från och med den 8 juli till och med den 25 av de gränsregler som just nu är i kraft.
Det skulle innebära att de nya ändringarna i smittskyddslagen, som reglerar vilka som får resa in i Finland beroende på vaccinations- eller testintyg, som börjar gälla den 12 juli och de nuvarande reglerna överlappar varandra under två veckor. I sitt utlåtande till Inrikesministeriet är LR skarpt kritisk.
– Vi tycker att hela tillvägagångssättet från början till slut är felaktigt. Man behöver komma ihåg att incidensen i Finland och runt omkring oss sjunker samtidigt som vaccinationsgraden ökar, säger Veronica Thörnroos.
Hon betonar också att EU rekommenderar gränstalet 50 för så kallade ”gröna länder”, och ser stora bekymmer i att de två regelverken ska överlappa varandra.
– De är delvis motsägelsefulla. Det blir väldigt svårt, egentligen helt omöjligt, både för den som ska övervaka inresande och den som ska försöka följa reglerna att båda är i gång samtidigt.
Bland annat har de två regelverken olika bestämmelser om vilka persongrupper som är undantagna från reglerna och vilka incidensgränser som gäller för att länder ska klassas som gröna.
”LR motsätter sig å det starkaste förslaget om att ändringarna i lagen om smittsamma sjukdomar och inre gränskontrollen under en två veckors tid är överlappande”, avslutar LR sitt utlåtande.
Vad är orsaken till att Inrikesministeriet vill ha överlappande regler?
– Det har vi inte fått klarhet i, säger Veronica Thörnroos.
Kontaktar JK
Ytterligare ett problem med Inrikesministeriets begäran är att den kom med väldigt kort framförhållning, menar Veronica Thörnroos.
– Det blir väldigt svårt för någon att planera sin resa och sitt liv. Egentligen är det svårt att veta vad som ska gälla på måndag. Det hela är väldigt oseriöst, något annat kan man inte säga.
– För första gången i alla fall under min tid har vi i dag skickat det här till JK. Vi ser inte att det är förenligt med grundlagen och inte heller med rättspraxis.
Det är inte en direkt anmälan man gjort till JK, säger hon.
– Vi har uppmärksammat JK på att vi ser problem med den överlappande lagstiftningen. Det gäller inte bara för Ålands del, utan vi ser problem på bredare front än så.