2015 trädde en ny landskapsförordning om skolskjutsar i kraft. Sittplatserna i en personbil eller en buss med en totalvikt under fem ton ska sedan dess vara utrustade med trepunktsbälten. Fordonet får inte vara äldre än femton år för att få användas för skolskjutsning och måste, innan det tas i bruk, besiktigas för ändamålet av Motorfordonsbyrån, numera Fordonsmyndigheten. Fordonet ska även vara utrustat med alkolås.
En läsare har hört av sig angående de skolelever som Röde Orm kör mellan Järsö och Mariehamn. Personen har reagerat på att eleverna körs med den gamla bussen från 1980 då den ordinarie bussen är på reparation och hävdar att bolaget kör i strid med de säkerhetsbestämmelser som gäller för elevtransporter på Åland. Men Uffe Grüssner, vd vid Röde Orm, säger att detta inte stämmer.
– Trafikförordningen gäller inte linjetrafik, som ju vår trafik till Järsö är. Jag kollade upp det här med Fordonsmyndigheten för några dagar sedan när landskapsregeringen hörde av sig. De sa ”kör på, ni har lagliga bussar och behöver inte ha bälten”.
Uppfyller inte krav
Däremot har landskapsregeringen påtalat för Röde Orm att den ersättande bussen inte uppfyller lagkraven för skolskjutsar eftersom bussen är äldre än 15 år. I landskapsförordningen om skolskjutsning, som också inkluderar skolskjutar som”inrättas som linjetrafik” stipuleras åldersgränsen, men också flera andra regler som till exempel att bussen ska ha en skylt som talar om att den transporterar barn.
– De (Röde Orm, reds. anm.) vet att det är det som gäller för att de ska uppfylla de krav som ställs. De har helt enkelt inte brytt sig om att följa det. Det finns inga tveksamheter från vår sida, säger Per Ringsby på landskapets infrastrukturavdelning.
Han får medhåll från Catharina Smiderstedt som är Trafiksäkerhetskonsulent.
– Deras ersättningsbussar är inte besiktade för skolskjuts, saknar skylt och blinklampor som anger att det är ett skolskjutsfordon samt alkolås.
Olika uppfattningar
Uffe Grüssner tycker inte att läget är så solklart som Per Ringsby menar.
– Det finns olika uppfattningar, inte ens inom landskapet har de samma uppfattning. Våra bussar är godkända för det här av landskapets Fordonsmyndighet. Det är nog faktiskt så att det är trafikbyrån som är ute och cyklar lite.
Han menar att det det finns olika typer av linjetrafik, och att reglerna då skiljer sig åt.
– Dels finns linjetrafik som upphandlas för skolskjutsar där allmänheten får åka med. Dels finns det linjetrafik som är till för allmänheten, men där skolelever får åka med. Det är den senare vi kör.
Orimligt krav
Han säger också att det är orimligt att kräva att ersättningsbussar ska uppfylla ålderskraven.
– Vi har två reservbussar, båda har gått mer än 15 år. Om man ska ha de kraven blir det helt andra kostnader för skjutsarna vi talar om.
Röde Orms vd menar också att det inte är förenligt med EU-regler att döma ut bussar för deras ålder.
– Det där strider mot EU-reglerna. EU har ganska nyligen tagit en lag om att åldersdiskriminering är förbjuden, och vad jag menar gäller det både fordon och människor. Med bussar är det så att en buss funkar, när något går sönder så byter man ut delar. Det finns egentligen ingen anledning att byta ut en buss. De blir inte sämre kör- och säkerhetsmässigt av att de blir gamla, säger Uffe Grüssner.
Inget stöd
Den motiveringen imponerar inte på Per Ringsby.
– Sådana regler brukar inte appliceras på fordon. Det får stå för honom, men har inte något stöd i juridiken.
Ännu i går använda Röde Orm den 38 år gamla ersättningsbussen i trafiken mellan Järsö och Mariehamn. Uffe Grüssner vet inte exakt när den ordinarie bussen kan vara tillbaka i trafik.
– Vi står och trampar vatten för vi måste få en reservdel från Belgien, det är bara där de finns. Det är ett stag till motorupphängningen som är skadat och verkstaden sa att det kan förvärras om vi kör över bumprarna i stan. Men vi kommer att sätta den i trafik från första sekund den är fixad.
Jonas Bladh