LR:s förslag är nu att tillsätta en arbetsgrupp för att trygga tillgången på utbildning, vidareutbildning och utbildningsmaterial på svenska för polisen.
I sitt förslag påtalar LR att Ålands polismyndighet under en längre tid har fört diskussioner med Polisstyrelsen och Polisyrkeshögskolan om att myndigheten har utmaningar som den enda svenskspråkiga polismyndigheten i landet, men att inga gemensamma lösningar har hittats.
Grundexamen på polisutbildningen hålls på svenska regelbundet med ett och ett halvt års mellanrum, medan befälskursen arrangeras på svenska endast vart tionde år och då baserar sig på hela landets behov. Motsvarande vidarekurs på finska hålls årligen, skriver LR i sitt förslag till Inrikesministeriet.
”Möjligheten till utbildning på svenska har försämrats i takt med att polisförvaltningsreformerna genomfördes, inrättningarna blev koncernstora och arbetsspråket vid samtliga polisinrättningar blev finska.”
LR konstaterar vidare att de största behoven för den åländska polisen ligger inom områdena vidareutbildning, licensering och svenskspråkigt utbildningsmaterial.
– Det är ganska svåra frågeställningar som vi nu väljer att lyfta på politisk nivå. Det är saker som inte har fungerat på många år och som vi har tänkt ta tag i tidigare, men så kom det en pandemi i vägen. Men nu känner vi att vi måste tänka på polisen så att de kan sköta sitt arbete, säger kansliminister Harry Jansson.
Köper kurser från Sverige
Vidareutbildningen på svenska planerades till hösten 2020 för första gången sedan 2010, men på grund av coronasituationen blev förhörskursen inställd. LR skriver att den åländska polisen har behov av kurser i bland annat miljöbrott, cyberbrott, barn i förundersökning, sexualbrott och ekobrottslighet.
För att jämföra bristerna i svenskspråkiga kurser skriver LR att kalendern för vidareutbildningskurser på finska under perioden 15 oktober till 31 december i år innehåller 46 kurser på finska, men ingen alls på svenska.
För att täcka upp behovet av vidareutbildning har Ålands polismyndighet köpt vissa nödvändiga kurser från Sverige i de fall metoderna bedömts vara likvärdiga i Finland och Sverige. Ett problem är dock att finansiera dem.
”De utbildningar som köpts av polishögskolan i Sverige har belastat Ålands polismyndighets budget och därmed bekostats av landskapet Åland. Utbildningarna som har köpts från Sverige är bra och svarar väl mot behoven, men kostnaderna är höga”, skriver LR.
Arbetsgrupp innan årsskiftet
Harry Jansson har tidigare haft ett möte med Finlands inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna). Huvudfrågan de diskuterade då var Paf, men även polisens problem var på agendan.
– Mötet gick bra och ministern visade intresse får båda frågorna, så vi förväntar oss nog att något ska hända ganska snart. Vi har bedömt det som helt nödvändigt med en gemensam arbetsgrupp om tar sig an frågan. Vi måste få inrikesministeriet att förstå att vi på Åland sköter något som tillhör riket och då är det deras ansvar.
Hur snart tror du att arbetsgruppen kan vara på plats?
– Det måste ske före årsskiftet i alla fall och det är min tro och förhoppning att det blir så. Jag lämnade faktiskt ett ringbud till inrikesministern i går (läs: i fredags) om den här frågan och Paf. Vi kommer att trycka på nu, för annars blir det här svårt att hantera.
Fredrika Fellman