Roger Gustavsson blev under fredagsmorgonen uppringd av fårägaren och åkte till platsen för att undersöka de döda djuren.
– Vi har vänt och vridit på dem och tagit bort pälsen så att man ser vilken omfattning det är.
Enligt honom ser man på avstånden mellan käkar och tänder att det med stor sannolikhet är varg som ligger bakom.
– Det är ingen ovan sällskapshund, utan ett djur som vet hur man ska klara av att döda.
Ser över möjligheter
Gällande ersättning för de döda djuren och veterinärkostnaderna kommer miljöbyrån att tillmötesgå fårägarens krav så långt som möjligt, säger Roger Gustavsson.
Han säger också att man redan har börjat arbeta med möjligheterna för skyddsjakt. Jakt på varg begränsas av EU:s habitatdirektiv.
– Vi ska se över alla möjligheter vi har här.
I ett pressmeddelande från landskapsregeringen (LR) uttalar sig närings- och miljöminister Jesper Josefsson (C) om saken: ”Nu när vargen börjat ge sig på tamdjur så måste vi ta till åtgärder och vi vill därför införa skyddsjakt, men vi behöver se över alla detaljer och all juridik. Vargen är en skyddad art så det är inte ett helt okomplicerat ärende.”
Under angrepp
I pressmeddelandet uppmanas djurägare i närområdet att se över sina fårbesättningar och helst ta in djuren för att förhindra nya angrepp.
Man informerar även om att djurägare vid ett pågående vargangrepp får vidta skrämselåtgärder för att avbryta det. Om angreppet inte avvärjs då får rovdjuret dödas under pågående angrepp, om det är uppenbart att ett angrepp är omedelbart förestående, eller om rovdjuret är i ett inhägnat område för tamdjur och det finns skälig anledning att befara ett omedelbart förestående angrepp.