Christian Wikström har inte läst strejkvarslet när Ålandstidningen talar med honom på tisdagskvällen då han ännu inte fått det till sig på svenska. Han poängterar att LR inte är en part i arbetstvisten, utan att man köpt trafiken av en leverantör.
– Men vi är förstås väldigt måna om att trafiken fortsätter löpa oavsett vad som händer. Vi har ett avtal där vi köper trafik och den får inte upphöra. Det är aktörens ansvar att se till att trafiken fortsätter löpa.
I upphandlingen har man inte krav på att entreprenörerna använder sig av kollektivavtal. Däremot att arbetsgivaren intygar att den följer tillämpliga arbetsrättsliga regler.
– Det är inte första gången vi har en aktör som driver trafik utan kollektivavtal, men det är första gången det blivit så här allvarliga problem sedan man började med driftsentreprenader.
Borde kollektivavtal stipuleras i upphandlingarna?
– Den frågan har jag förstås ställt, hur vi kan undvika att en sådan här situation sker. Vi vill ha en trygg och regelbunden trafik. Men det är svårt att ställa sådana krav har jag förstått när jag pratat med tjänstemän, säger Christian Wikström.
Vad kan LR göra i det här läget?
– Förstås vill vi att alla ska vara nöjda med sitt arbete i landskapet och att allt ska vara tryggt, lugnt och bra. Men det är också så att vi köpt en tjänst via ett avtal och aktören har en skyldighet att leverera trafik, annars finns det klausuler om viten och så vidare.
– Vi har köpt trafik baserat på att man följer kollektivavtal eller att de centrala villkoren följs i sjöarbetsavtalslagen.
Om det blir strejk och båtarna inte lägger ut, följer arbetsgivaren avtalet då?
– Då följer man inte avtalet. Trafiken ska löpa om det inte är force majeure-händelser som är utanför arbetsgivarens kontroll. Det här är inte en sådan fråga.