Det politiska jippot "Palaver på torget" lockade fram den skämtsamma sidan hos de åländska politikerna.
I inslaget "Parlamentet" blev rött blått och blått rött. Med sång och på rim.
POLITIK En lättsam tillställning med många skratt blev det i lördags när "Palaver på torget" gick av stapeln.
Debattledarna Jörgen Pettersson och Lisa Bergqvist bidrog till att skapa den rätta stämningen genom att med glimten i ögat kräva svar på hårt skruvade frågor.
Mest skämtsamt av allt var programpunkten "Parlamentet" som följde upplägget i det svenska humorprogrammet med samma namn. Ett konservativt blått lag och ett vänsterinriktat rött lag försökte charma publiken med så roliga svar som möjligt.
Lagen hade lottats fram. I det röda laget ingick Gun-Mari Lindholm (Ob), Veronica Thörnroos (C) och Roger Jansson (Fs).
-Det är väldigt svårt det här. Jag har försökt vara rolig någon gång i livet, men jag kommer inte ihåg när det var, skojade Roger Jansson innan han äntrade scenen.
I det blå laget ingick Viveka Eriksson (Lib), Annika Sjöholm (Åf) och Camilla Gunell (S).
-Det går att argumentera för det mesta bara man bestämmer sig för det, sa Camilla Gunell.
Ändå såg de flesta av deltagarna nervösa ut strax före start. Utan orsak, visade de sig. De klarade sig med äran i behåll och bjöd rejält på sig själva.
Sjöng opera
Bland höjdpunkterna kan nämnas Camilla Gunells inlevelse när hon talade för en dubbning av alla utländska program till Sundsdialekt - först genom att sjunga opera och sedan med ilska.
Gun-Mari Lindholm skulle argumentera för att göra Solberget till Ålands 17:e kommun -på rim.
-Där bor Niklas Lampi, han är ganska pampig, i rakt nedstigande led från Ålandskungen, den lilla ungen, fick hon till.
Roger Jansson tyckte att det var okej att införa motbok på snabbmat. På ett villkor.
-Att det finns tillräckligt många kuponger, så man känner sig mätt när man går och lägger sig.
När publiken skulle kora vinnaren genom att heja så högt som möjligt på sitt favoritlag blev det väldigt jämt.
-Vi får tillsätta en kommitté och göra en utredning, konstaterade Lisa Bergqvist.
Blixtdueller
Lite mer allvarsamt blev det under programpunkten "blixtduell". Här möttes politiker från alla nivåer i det åländska samhället: lagtinget, staden och kommunerna. Eftersom de inte fick prata längre än en halv minut åt gången blev det rappa svar och tydligt formulerade åsikter.
Annelie Karlberg (Fs) mötte Carina Aaltonen (S) i en match om garantilagen.
-Vi behöver inte garantilagen. Vi har sådant bondförnuft på Åland att vi vet hur vi ska hand om våra gamla. Vi vill satsa på de vi verkligen ser att vi behöver satsa på, sa Annelie Karlberg.
-Skulle jag vara väljare på Åland skulle jag inte lita på att de borgerliga gynnar välfärden, sa Carina Aaltonen.
Obama i Lemland
Getapolitikern Ingvar Björling och Ålands framtids Axel Jonsson diskuterade sedan om Eckeröhallen borde flyttas närmare stan.
-Den är felplacerad från början, sa Axel Jonsson medan Ingvar Björling argumenterade för att man får göra det bästa av situationen.
Danne Sundman (Ob) och Rauli Lehtinen (Lib) bollade rappa repliker om hur man borde lösa jordförvärvsproblematiken om Barack Obama skulle vilja skapa en internationell tankesmedja på en ö utanför Järsö. De kunde enas om en sak: det behövs en gång- och cykelväg till Järsö.
-Om Obama och alla andra herrar med stor mage lovar att cykla till Järsö ska jag fundera djupare på saken, sa Rauli Lehtinen som i övrigt var skeptisk till idén.
Framtidsbranscher
En seriös paneldebatt om näringslivsfrågor ingick också i palaverprogrammet. Deltagarna fick inleda med att fortsätta meningen "Ålands största framtidsbransch är..."
Svaren varierade. Att sjöfarten är fundamental för den åländska ekonomin framhölls av Camilla Gunell och Folke Sjölund (Lib). Fredrik Karlström (Ob) sa att alla branscher kan vara framtidsbranscher så längre som det finns drivna människor som vill jobba hårt och vara lite bättre än alla andra. Max Sirén (Åf) talade om att en egen samfundsbeskattning är nyckeln till framtiden.
-Jag tror att det finns tre globala frågor. Energi, livsmedelsförsörjning och miljö, sa näringsminister Torbjörn Eliasson (C).
Lennart Isaksson (Fs) tyckte att Fredrik Karlström var inte på rätt spår.
-Låt alla blommor blomma, sa han.
Anna Jakobsson