I Ålands statistik- och utbildningsbyrås (Åsub) sammanställda statistik redovisas de treåriga utbildningsprogrammen för unga på Åland och utfallet av genomströmningen för de som inledde sina studier år 2017 och fem år framåt, det vill säga fram till år 2022.
Under hela femårsperioden var det totalt 78 procent av de som påbörjade sina studier år 2017 som utexaminerades. 72 procent av de som utexaminerades var klara efter tre år och 6 procent efter fyra år eller mer. 14 procent avbröt sina studier någon gång under periodens gång.
Gällande könsfördelning var det ungefär lika stor andel manliga och kvinnliga studerande som tog en examen.
Både högt och lågt
På Ålands lyceum tog cirka 90 procent sin examen inom fem år, medan motsvarande siffra på Ålands yrkesgymnasium var ungefär 70 procent. Vissa specifika program såsom elmontör, företagsekonomi och kock/servitör hade dock en utexamineringsgrad på över 80 procent.
Lägst genomströmning hade programmet samhälleliga och sociala där under 50 procent tog examen inom fem år. Det var också vanligare att göra avbrott i sina studier vid Ålands yrkesgymnasium än vid Ålands lyceum.
Vanligt att studera utanför Åland
Totalt utexaminerades 790 personer under åren 2018–2022 från de treåriga gymnasieutbildningarna. Bland dessa inledde cirka 60 procent studier vid antingen yrkeshögskola, högskola eller universitet under samma period. Andelen var högst bland de som tagit examen från Ålands Lyceum samt Yrkesgymnasiets program samhälleliga och sociala och informations- och kommunikationsteknik. Bland de utexaminerade från fordons- och transportteknik och barnledare var det endast en tiondel som inledde högre studier under perioden.
En något större andel kvinnor valde att studera vidare på högre nivå, och det var också vanligare att de tog sig utanför Åland för högskolestudier. Bland männen var det i stället vanligare att börja studera vid Högskolan på Åland eller att inte studera vidare i jämförelse med kvinnor.