Smartpark-anläggningen får en ny attraktion i veckan då Spark Laser Arena slår upp portarna som den första arenan av sitt slag på Åland.
Parkägaren Mattias Eriksson har under en längre tid funderat på att utveckla konceptet i Eckerö och valet föll på en laser-arena där upp till tio spelare kan göra upp samtidigt – i lag eller alla mot alla.
– Vi tänkte att vi skulle behöva göra något för de äldre barnen också, säger han.
Spark Laser Arena är tänkt att ha öppet året om och målgruppen är allt från barnkalas till företagsgrupper.
– Från sju år och uppåt och det passar för alla, säger Mattias Eriksson.
Arenan, som även fungerar som en fristående attraktion, är inrymd i det gamla rosa Russellshuset från 1920-talet som ligger precis vid vägen vid infarten till parken. I husets nedervåning finns sex rum där mestadels mörker råder – och där uppgörelserna utspelar sig.
– Det finns ett antal olika spel att välja och ett spel tar runt arton minuter, säger Mattias Eriksson.
”Knarret ingår”
Man har på egen hand byggt inredningen där man tagit till vara husets ursprungliga karaktär. Mattias Eriksson har hämtat inspiration från bland annat en anläggning i Stockholm.
– Det finns en ingång och en utgång från varje rum.
Ett lätt knarrande golv gör att det blir rejält svårt att smyga runt i de sex rummen där det finns gott om extra väggar, tunnor och hinder att gömma sig bakom.
– Och knarret ingår, säger Mattias Eriksson med ett skratt.
Laser-arenor är vanligt förekommande i andra länder och ett populärt nöje för många. Det finns vissa likheter med Paintball – men betydligt skonsammare.
– Det är lite åt Paintball-hållet men det här gör inte ont. Det enda som händer är att bössan slutar fungera ett par sekunder efter att man har träffat ett mål, förklarar Mattias Eriksson.
Man har även spår av rök i lokalen vilket gör att man lättare kan se sin laserstråle från sitt vapen.
Det är inte bara träffar på sina motspelare som ger poäng utan även fasta mål som till exempel kan uppgradera spelarnas ammunition.
– Men blir man träffad då får man minus.
Finns planer
Spelarna får en genomgång innan man sätter igång för att lättare komma in i spelet. Poängen räknas samman på en digital scoreboard vid entrén där man kan följa spelets gång. Den gamla puben i huset fungerar som ett ”briefing room” – ett rum för genomgång.
För närvarande använder man enbart nedervåningen på huset men det finns möjligheter till en utbyggnad på övervåningen.
– Då skulle det bli en unik arena, säger Mattias Eriksson
Spark Laser Arena öppnar redan under den här veckan medan övriga Smartpark öppnar den 1 juli.
– Jag tror det blir en populär grej, säger Mattias Eriksson.
Fotografen siktade bäst
Ålandstidningens fotograf Daniel Eriksson och reporter Thomas Jonsson gick en kort femminutersmatch i nya Spark Laser Arena. Fotografen siktade bäst.
En fotograf med öspelsmedalj i skeet och en reporter med enbart erfarenhet av militär K-pist m/45 gjorde upp i en femminutersmatch i den nya Laser-arenan i Eckerö.
Då tiden gick ut stod fotograf Daniel Eriksson som vinnare över undertecknad reporter – med endast ett skott till godo.
– Det var det sista skottet som avgjorde, säger spelledaren Mattias Eriksson som följde matchen från sidan.
Matchen inleddes från var sitt hörn av huset där vi fiender sakta sökte oss mot varandra. Öronen var på helspänn för att följa knarret på golvet och synen uppmärksam mot den svagt upplysta västen hos motspelaren.
Ett par direkta konfrontationer utspelade sig – med oklar utgång för båda. Efter konfrontationerna var det snabb omgruppering som gällde.
Det blev många långa stunder av komplett tystnad, tryckt bakom en vägg eller bakom ett hinder, då anfall inte visade sig vara bästa försvar. Fem minuter kändes som en evighet – men adrenalinkicken kom direkt.
Mest nöjd var Daniel Eriksson.
Thomas Jonsson