Sedan det nya producentansvarsbolaget Proans bildades har många förvirrade företag kontaktat vd Fredrik Karlsson.
-Vi har inte varit tillräckligt tydliga i vår information, säger han.
SOPHANTERING I början av november skickade Proans ut information om sin verksamhet till 2.200 företag.
I brevet beskrevs tre olika tjänster som erbjuds företagen för att lösa deras producentansvar. Men många företag har inte förstått innehållet i brevet enligt Fredrik Karlsson.
-Vi har inte lyckats förklara vad producentansvaret går ut på, flera företag tror att det handlar om tillvaratagandet av det egna avfallet, men så är det inte.
-Producentansvar handlar om att producenten är ansvarig för att ta hand om de förpackningar som går till kunderna. Det kan även handla om reklamprylar, tekniska hjälpmedel eller småskalig försäljning, allt som innebär en extra förpackning.
Grundavgift räcker för de flesta
Det andra missförståndet är att företagen tror att de ska betala mer än vad de behöver.
-Vi har inte särskiljt alternativen tillräckligt tydligt från varandra, säger Fredrik Karlsson.
Vilka alternativ som finns beror på storleken på företagets omsättning. Ett företag med en inkomst på över en miljon har bara ett alternativ, det är att betala en grundavgift på 375 euro per år och därefter betala för förpackningarnas vikt.
-Vi räknar i ton med en decimal, mindre vikter behöver man alltså inte räkna ut, förklarar han.
Företag med en omsättning på 400.000 euro upp till en miljon har tre alternativ. Det första är att betala 75 euro per påbörjad 100.000 euro i omsättning, det andra är att betala en schablonavgift på 750 euro, det tredje är att göra som storföretagen alltså att betala 375 euro plus en summa som avgörs av förpackningarnas vikt.
Gäller inte alla
Mindre företag, alltså företag med en omsättning på under 400.000 euro har två alternativ. Antingen betalar de 75 euro per 100.000 i omsättning eller så kan de också välja en schablonavgift på 750 euro.
Schablonavgiften blir mycket dyrare, varför skulle de välja det?
-En del företag vill inte uppge sin omsättning, det kan vara ett skäl. Ett annat är att en del inte tycker att summan spelar så stor roll utan att det viktigaste är att det är enkelt att betala. Då är schablonsumman det lättaste.
Enligt uppgift till Ålandstidningen har Proans information även nått företag som inte har hand om några förpackningar. Ett exempel är en bokföringsfirma. Fredrik Karlsson har en förklaring.
-Vi kan inte veta vilka företag som har hand om förpackningar, det kan de bara veta själva. Har de hand om förpackningar erbjuder vi en frivillig tjänst för att lösa deras ansvarsfråga. Annars kan de strunta i vår information.
Fler metoder
Proans är ett aktiebolag och ingen myndighet, de kan inte tvinga någon att ansluta sig, men alla företag är skyldiga att lösa förpackningsinsamlingen på något sätt. Ett alternativ till Proans är att företagen själva samlar in de förpackningar de säljer. Då ska de anmäla sig till landskapsregeringens producentregister. Förfaringssättet passar knappast alla, men Fredrik Karlsson säger att det är lämpligt för företag som har hemleveranser.
-Då kan de ta med sig förpackningen direkt när varan har levererats.
Tone Nordling