Johanna Boijer-Svahnström säger att Viking Line har suttit tillsammans med andra rederier och Redarföreningen och gått igenom lagförslaget.
– Det finns många saker i det som vi inte tycker är riktigt okej, eller som inte motsvarar pandeminivån just nu, om man ser till proportionalitet och nödvändighet som två aspekter, säger hon.
Hon påpekar att incidensen i Finland just nu ligger omkring 20, medan Estland ligger under 50 och Sverige också närmar sig 50. Dessutom har EU en gemensam trafikljusmodell där länder delas in i grönt, orange och rött efter den lokala incidensen. Tanken är att gränserna ska öppna upp mot länder med lägre incidens.
– Det är inte alls noterat i lagförslaget. Finland var med och godkände EU:s riktlinjer och nu följer man inte dem. Det är inte bara rederierna vi har diskuterat frågan med, utan också med många andra instanser och många har en hel del åsikter om förslaget. Det ska bli intressant att se var det hamnar.
Stora telefonköer
På måndagen trädde dock en rad lättnader i kraft. Från och med den här veckan får personer från andra EU- och Schengenländer resa in i Finland om de är dubbelvaccinerade eller har genomgått konstaterad covid-19 de senaste sex månaderna.
– Det är det som är så konstigt nu. Det är THL (Institutet för hälsa och välfärd, reds. anm.) som kommit med beslutet om lättnaderna och det är vi väldigt tacksamma för, men den nya lagen skulle ju kullkasta det.
De olika beskeden gör det svårt för Viking Lines kunder att veta vad som gäller, vilket Johanna Boijer-Svahnström märker av.
– Vi har otroliga telefonköer just nu, det är ett jätteproblem. Vi försöker förtydliga reglerna på vår hemsida och hålla dem uppdaterade, men de är väldigt komplicerade och folk förstår inte. Varje telefonsamtal tar också lång tid just nu, säger hon, och fortsätter:
– Det är ett dilemma när det inte finns klart vad som gäller. Myndigheterna känner inte heller alltid till det senaste, vi märker när vi diskuterar med dem att alla inte är helt insatta i helhetsbilden. Däremot har vi haft en bra dialog med Mika Salminen (chef för hälsosäkerhetsavdelningen på THL, reds. anm.), han har varit ett stort stöd och till stor hjälp i det här.
”Väldigt märkligt”
Eckerölinjens marknadsdirektör Maria Hellman-Aarnio märker också av att de olika beskeden för inresereglerna skapar osäkerhet hos kunderna.
– Vi får otroligt mycket telefonsamtal just nu, säger hon.
– Vi tycker inte att det här lagförslaget är bra. Det är väldigt märkligt på alla sätt, speciellt eftersom man luckrade upp reglerna från och med i går, säger Maria Hellman-Aarnio på tisdagen.
Också hon tycker att lagförslaget går helt emot det faktum att covidsmittan går ner i många länder samtidigt som vaccinationsgraden ökar.
– Framför allt jobbar vi väldigt hårt med att ha rätt information på hemsidan och att alla försäljare ska veta vad som gäller när de sitter och informerar.
Många frågor från kunderna rör också de olika undantag som finns.
– Det är många som vill komma till Åland och som vill vara säkra på att det går. Vi får otroligt mycket telefonsamtal just nu. När reglerna ändrar så mycket blir det utmanande att kommunicera med gästerna, det hade varit enklare om det hade funnits en klar linje och någon slags kontinuitet, säger Maria Hellman-Aarnio.
När lättnaderna i reglerna började gälla på måndagen märktes det direkt.
– Vi har fått en hel del bokningar sedan dess. Alla lättnader är positiva för oss.
Hon ser ”en viss risk” för avbokningar nu i och med det nya lagförslaget.
– Det kan säkert komma avbokningar, men en del väljer också att chansa och tror att det kommer att ordna sig till det blir dags att resa.
”En jobbig sits”
Osäkerheten som kommer med de olika beskeden om inreseregler är vad som gör det svårast för Ålands stuguthyrare. Det säger Maria Häggblom, ordförande för Ålands stuguthyrarförening.
Maria Häggblom säger att det märktes direkt när beslutet om lättnaderna kom, som gäller sedan i måndags.
– Det märktes direkt i inboxen att nu börjar det hända något. Det är svenskar och tyskar som hör av sig och vill komma hit, det har andra stuguthyrare också sagt, säger hon.
Skulle det bli ytterligare en sommar med stängda gränser skulle ändå juli fyllas av finska turister, säger hon.
– Men i augusti när skolorna börjar märker man direkt att de är borta. Därför skulle vi behöva ha öppet för att rädda hösten.
Det största bekymret för stuguthyrarna är ändå inte restriktionerna, utan att reglerna kan ändra så fort.
– Det blir tokigt, man hade önskar att redan tidigt i våras få besked så att man skulle veta vad som gäller. I fjol var det en massa som hade bokat som fick avboka och vi måste betala tillbaka. Nu måste vi vänta och se. Vi vill ju ha gäster från Finland, för de vet vi kan komma, men ska man säga nej till de andra för att kunna boka upp med finländska gäster? Det är en jobbig sits när man inte vet spelreglerna.
Samma synpunkter hör Maria Häggblom också från de andra stuguthyrarna.
– Det är många som har juli hyfsat bra med gäster från Finland, men i fortsättningen skulle vi behöva veta hur vi ska göra. Många återkommande svenskar har hört av sig och vi vill ta emot dem, men vi vet ju inte om vi får. Vi försöker leva på det här, då blir osäkerheten jobbig. Åland är så beroende av turismen, så gränserna skulle behöva vara öppna några månader i alla fall, så att vi får in pengar.