Att bli gravid och bli förälder är inte alltid en självklarhet. I runda tal vart femte finländskt par upplever i något skede av livet ofrivillig barnlöshet. I Finland och på Åland innebär begreppet att en graviditet inte har påbörjats inom ett år efter att paret har inlett försök att bli gravid.
Cirka 13.000 infertilitetsbehandlingar görs årligen i Finland.
Ålandstidningen har talat med ett åländskt par som nekas hjälp med en önskad provrörsbefruktning med motiveringen att mannen i förhållandet är för ung. När Jessica och Jens, som i verkligheten heter något annat, för snart tre år sedan inledde sina försök att få ett barn märkte de snart att något inte var som det skulle.
– Efter ett års försök googlade vi för att ta reda på hur vi kunde få hjälp och slutligen fick vi en remiss till gynekologiska polikliniken vid ÅHS, säger Jessica.
Efter många om och men fick de till slut veta att de inte skulle få någon hjälp via den offentliga vården. Orsaken som angavs var att Jens var för ung. I det skedet var han 21 år, medan Jessica var 26.
”Vi åldersdiskrimineras”
I ÅHS kriterier för offentligt finansierad infertilitetsbehandling finns en åldersgräns på 25 år, såväl för kvinnan som för partnern i förhållandet.
Jessica och Jens upplever dock regeln som godtycklig eftersom man från en privatklinik i Helsingfors fick svaret att de bör vara berättigade hjälpen i den offentliga vården.
– Där ansåg man att det var konstigt, i övriga Finland ser man endast till kvinnans ålder, säger Jessica.
Paret gick besvikna hem från ÅHS men de gav inte upp, efter fortsatta försök att bli gravida tog de till slut kontakt med klientombudet vid ÅHS.
– Där ansåg man att vi har blivit utsatta för åldersdiskriminering. Och andra inom ÅHS har sagt till mig att man gör så här för att det är en jämställdhetsfråga, dessutom har vissa på ÅHS kallat reglerna för föråldrade, säger Jessica besviket.
Hur går ni vidare med ärendet?
– Bland annat har jag skrivit personliga mejl till alla i ÅHS styrelse och vi har även gjort en officiell anmärkning som vi väntar svar på.
Har någon ur styrelsen besvarat era mejl?
– Två personer har svarat, varav den ena ville träffas för att diskutera saken med oss. Vi hoppas att det ska leda till något.
Hjälp i Finland ett moment 22
Paret har även kontaktat sjukhus i Åbo samt i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. I det senare fallet tyckte också de att hela historien lät konstig.
– Där var man beredd att hjälpa oss, men problemet är att vi då behöver en betalningsförbindelse från ÅHS. Alltså är vi tillbaka på ruta ett.
Har ni undersökt kostnaden för hjälp via en privatklinik i Finland?
– Ja. Nu vet vi ju inte exakt vilken hjälp vi behöver, men en provrörsbefruktning kostar cirka 2.500 euro för första försöket, sedan tillkommer det olika kostnader.
Jens är 23 nu och du är 27. Ni upplever inte att ni kan vänta två år på att få hjälp via ÅHS?
– Vi tycker det är onödigt att vi ska behöva vänta, vi förstår inte varför de väljer att hålla fast vid en regel som inte finns i övriga Finland. Det har vi inte fått någon förklaring på.
Jens har sedan tidigare en dotter och säger att han därför vet att hjälpen i första hand skulle röra Jessica.
Klinikchefen: ”Följer riktlinjer”
Klinikchefen Annika Kahnberg på gynekologkliniken vid ÅHS säger till Ålandstidningen att hon inte kan kommentera enskilda fall, men att man följer de riktlinjer som styrelsen har tagit beslut om 2014.
– Och enligt dessa ska båda parter vara minst 25 år för att kvalificera sig för infertilitetsbehandlingar.
Riktlinjerna som då sattes upp baserar sig på ett förslag från ÅHS gynekologklinik som i sin tur utgår från hur större, närliggande sjukhus, gjorde vid tidpunkten.
– Men mycket har ändrats sedan dess och därför kommer nya riktlinjer att föras till vår styrelse för en uppdatering, säger Annika Kahnberg.
I Finland ser man endast till kvinnans ålder, varför gör man annorlunda på Åland?
– Jag kan endast säga att vi följer våra riktlinjer tills ett nytt beslut är taget. Alla som söker vård hos ÅHS ska behandlas likadant.
Ålandstidningen ställde även ett antal till frågor som klinikchefen avböjde att svara på med motiveringen att hon inte har tid för fortsatta frågor.