Som Ålandstidningen skrev i går kallar Liberalernas styrelse och lagtingsgrupp ÅMHM-styrelsen för fullständigt dysfunktionell. I en skrivelse till lantrådet Veronica Thörnroos (C) och social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) kräver man ett ansvarstagande och agerande.
ÅMHM:s styrelseordförande, Marcus Måtar, ger nu sin syn på skrivelsen och säger att han inte har förståelse för den dysfunktionalitet som beskrivs.
– Vi har en mycket bra styrelse som består av människor med en bred, och för organisationen mycket nyttig erfarenhet. Men den råkar vara uppdelad så att fem personer tycker på ett sätt och två på ett annat sätt.
Det här, menar Marcus Måtar, vill minoriteten göra ett stort nummer av.
– Liberalerna vill driva en politik som de hoppas ska slå en split i landskapsregeringen. Det är min uppfattning att man på det här viset försöker dra uppmärksamhet från det faktum att landskapsrevisionen påpekade stora brister i deras sätt att driva igenom västra Föglöprojektet och elhybridfärjan, säger han.
”Är nog ibland lite för hastig”
Liberalerna nämner bland annat att du förolämpar och hånar styrelseledamöter med en avvikande åsikt, känner du igen dig i den beskrivningen?
– Jag känner inte igen mig alls i beskrivningen. Däremot kan jag ibland vara lite för hastig och använda ord som jag sedan kan ångra, och när det händer tar jag upp det personligen med den som känner sig förolämpad.
Hånen som Liberalerna hänvisar till gäller Marcus Måtars ordval där han inte vill ha ”nickedockor” och ”gummistämplar” i styrelsen.
– Det jag menar är att alla som sitter i en sådan styrelse som ÅMHM:s ska veta att de har rätt, och till och med skyldighet, att ha åsikter. Ibland innebär det att gå emot tjänstemän som är föredragande. Jag kanske borde ha använt ”följsamma” i stället, men innebörden står jag ändå fast vid, säger han och fortsätter:
– Jag hävdar fortsättningsvis att man måste få gå emot tjänstemän utan att förklaras som någon form av despot.
Du hade ett enskilt möte med lantrådet i går, vad kan du berätta om det?
– I likhet med henne vill jag inte säga jättemycket om innehållet. Jag kan säga så här, de som har varit länge inom politiken har gett mig rådet att agera med lite större finess och diplomati. Jag sade skämtsamt att om Veronica Thörnroos hade en ambassadörstjänst för Åland att dela ut så skulle jag kanske inte vara den som står först i kö för tjänsten.
”Accepterar om jag gjort fel”
I ett protokoll fört vid enskild föredragning i tisdags påpekar Annette Holmberg-Jansson att Marcus Måtar i egenskap av styrelseordförande även fungerade som föredragande part i två ärenden vid det senaste styrelsemötet. Hon uppmärksamgör styrelsen på att man enligt lag ska avgöra ärenden på föredragning av myndighetschefen eller dennes ställföreträdare.
Själv konstaterar Marcus Måtar att man inom ÅMHM har en lång praxis där andra än myndighetschefen eller ställföreträdande har fungerat som föredragande och vid en snabb överblick av styrelssammanträdens protokoll de senaste fyra åren hittar Ålandstidningen några tillfällen där bland annat myndighetsjurister och sektionschefer har fungerat som föredragande.
Han säger sig inse att det var en miss men att han inte reflekterade över saken vid tidpunkten.
– Man har ju gjort så under många år i ÅMHM och den praxisen har jag följt. Jag förvånas lite över att man nu plötsligt påpekar det här. Men visst accepterar jag det om jag har gjort fel. Däremot kunde man kanske ha hört av sig direkt till mig, det känns som man vill knäppa mig lite på näsan.
Menar du att du känner dig orättvist behandlad eller överdrivet bevakad i din roll som styrelseordförande?
– Absolut inte. Jag är en privilegierad person som har en del kvar att lära, precis som många andra. Jag kan tillägga att jag inte heller är särskilt lättkränkt.