”Det enda som kan sätta käppar i hjulet för de storslagna planerna är att Mariehamns stad utnyttjar hembudsrätten på aktierna i fastighetsbolaget som Dennis Jansson köpt av Ålands penningautomatförening”, skriver Ålandstidningen efter köpet. Den som skrev det räknade varken med grannarnas reaktioner, besvär och polisanmälningar eller med stadens nya bullerregler, behovet av ett miljötillstånd och begränsningarna i den gällande stadsplanen.
De kommande åren blir Mariepark och Rockoff en följetong av sällan skådat slag i åländsk media. Här är en mycket förkortad sammanfattning.
2003
I slutet av juni invigs det nyrenoverade Mariepark. Närmare 1.300 gäster deltar i festligheterna.
Sedan köpet i januari har det visat sig att ett nytt miljötillstånd kan behövas för den förändrade verksamheten, något som enligt den dåvarande miljöprövningsnämnden kan ta upp till ett år. Grannarna i området har reagerat negativt på planerna och stadens miljökontor med miljöchefen Jan Westerberg har föreslagit att nya regler om ljudgränser ska antas i Mariehamn. ”Vi gör det här för att skydda de boende”, säger Jan Westerberg till Ålandstidningen.
Under Rockoff i juli görs åtta polisanmälningar mot festivalen. Anmälningarna gäller ljudnivån och hur länge musiken pågår, säger polismästare Björn Andersson. Mitt under festivalen beslutar hälsovårdsminister Sune Eriksson att förkorta tiden för servering av alkohol från 01.30 till 24.00. Motiveringen är att boendemiljön har störts. ”Jag kommer att kräva skadestånd för uteblivna intäkter”, kommenterar Dennis Jansson. En vecka efter Sune Erikssons beslut stoppar Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) verkställigheten av det. Servering till 01.30 kan återinföras.
Stadsstyrelsen beslutar i augusti att utvärdera sommarens evenemang eftersom grannar krävt att Rockoff inte ska tillåtas i området framöver.
2004
Miljöprövningsnämnden ordnar i april ett offentligt möte om Marieparks ansökan om miljötillstånd. 60 personer närvarar. Ålandstidningens reporter beskriven stämningen som ”bitvis aggressiv”.
I maj fastslår HFD att Sune Eriksson gjorde fel när han beslutade att ändra serveringstillståndet sommaren 2003.
Miljötillståndet för Mariepark beviljas. Även det innehåller en rad ljudbegränsningar. ”Jag måste besvära mig om jag ska kunna fortsätta driva verksamheten”, säger Dennis Jansson. Tillståndet hinner inte vinna laga kraft i tid till Rockoff.
I mitten av juli tar landskapsregeringen därför ställning till om verksamheten i Mariepark ska klassas som olaglig. LR ger evenemanget grönt ljus. ”Det vore orimligt att vidta åtgärder som skulle avbryta verksamheten mitt i brinnande turistsäsong”, säger lantrådet Roger Nordlund. Lagtingsledamoten Ronald Boman från Ålands framstegsgrupp säger att han ska JO-anmäla landskapsregeringen för besluten om Mariepark.
Ett flertal polisanmälningar om störande ljud görs av grannar även under detta års Rockoff.
2005
I januari fattar Ålands förvaltningsdomstol beslut i ärendet om Marieparks miljötillstånd. Miljötillståndet strider mot lagen, eftersom stadsplanen inte godkänner buller och störande verksamhet i området, enligt domstolen. Ärendet återförvisas till miljöprövningsnämnden för ny behandling. Dennis Jansson går vidare med saken till HFD. Om en nöjespark inte får låta, vad ska man då ha där, undrar han. En mimteater?
I mars utses Dennis Jansson till ”Årets ålänning 2004” för att han ”arbetar trots motgångar för att Åland ska ha aktiviteter att erbjuda ålänningar och turister”.
Grannar till Mariepark JO-anmäler stadens byggnadsnämnd för att man tillåtit det stora läktarbygget i parken innan det funnits ett miljötillstånd.
Landskapsregeringen betalar 40.000 euro till Dennis Janssons bolag som ersättning för det felaktiga beslutet att förkorta serveringstillståndet under Rockoff 2003.
2006
Ett av Dennis Janssons driftsbolag, Baltic Festival Ab, dras med skulder för Rockoff-åren 2003 och 2004. Det försätts i konkurs.
HFD förkastar Dennis Janssons besvär gällande miljötillståndet och återförvisar ärendet till miljöprövningsnämnden.
Ålands framstegstrupp stämmer landskapsregeringen för beslutet att betala 40.000 euro till Dennis Janssons bolag. Stämningen avvisas av rätten.
I maj beviljas Dennis Jansson åtalseftergift efter att han polisanmälts av en privatperson. Landskapsåklagare Jens-Erik Budd anser att landskapsregeringen som tillsynsmyndighet har vilselett Dennis Jansson att tro att verksamheten är laglig trots att den saknar miljötillstånd.
Miljöminister Harriet Lindeman kallar till ett stormöte för att få slut på tvisten kring Mariepark. ”Vi kan inte fortsätta att ha det så här sommar efter sommar”, säger hon. Hon anser att stadsplanen måste ändras så att ett nytt miljötillstånd kan beviljas. Några dagar senare spelar Lordi inför 9.000 personer i Mariepark.
En översyn av stadsplanen inleds.
2007
Ett förslag till ny stadsplan har tagits fram. Det är utformat så att Rockoff och andra konserter kan hållas i Mariepark. 19 anmärkningar inkommer, bland annat från Anders Wiklöf och Ben Lundqvist som båda bor i närheten. Anders Wiklöf motsätter sig förslaget för att hans fastighet annars kommer att ”drabbas av en värdeminskning”.
Politikern Danne Sundman tar initiativ till en namninsamling för Rockoff. Tusentals personer undertecknar den.
Dennis Jansson och Anders Wiklöf kallar i februari till en presskonferens. De har diskuterat Mariepark. Lösningen som läggs fram är att Dennis Jansson ska erbjuda staden att köpa tillbaka Mariepark för 1,5 miljoner euro och att Rockoff ska hållas på torget i stället.
Inom staden läggs ett förslag fram om att köpa Mariepark för närmare 1,4 miljoner euro. Stadsstyrelsen är inte enig i frågan.
Rockoff riskerar att ställas in, meddelar Dennis Jansson i slutet av mars. Dagen därpå säger staden nej till att köpa Mariepark. Man inleder överläggningar för att hitta en annan lösning. Det leder till ett sponsoravtal, där staden ska betala 60.000 euro 2007 och 2008 så att festivalen kan flyttas till torget.
2008
I februari godkänner stadsstyrelsen en stadsplaneändring med lägre ljudgränser än vad som tidigare varit aktuella. ”Med en sådan begränsning av ljudnivån kan vi inte ha några konserter alls”, säger Dennis Jansson. Stadsfullmäktige går dock emot stadsstyrelsen förslag och godkänner en högre ljudnivå.
2009
Ålands tingsrätt dömer i januari Dennis Jansson till 35 dagsböter för brott mot lagstiftningen om miljötillstånd. Målet gäller inte Rockoff, utan Alandia Jazz som hölls i Mariepark 2006. Enligt tingsrätten borde Dennis Jansson vid tidpunkten för det evenemanget ha insett att han bröt mot lagen när han arrangerade musikevenemang. Dennis Jansson överklagar.
I februari står det klart att Rockoff inte får något sponsorbidrag från staden detta år. ”Det är upp till företagaren själv att se till att det går runt”, säger stadsstyrelsens vice ordförande Folke Sjölund. Planen blir därför att återvända till Mariepark för årets Rockoff.
I maj beslutar Ålands miljö- och hälsovårdsmyndighet att verksamheten får bedrivas i Mariepark under vissa villkor. En granne besvärar sig mot beslutet och i början av juli har förvaltningsdomstolen fortfarande inte avgjort besvären. Dennis Jansson flaggar för ”den största krisen vi upplevt i Rockoffs historia” om festivalen inte får ordas i Mariepark som planerat.
Den 7 juli står det klart att festivalen kan ordnas i Mariepark. Det är tio dagar innan den ska dra i gång. ”Det är helt j-vla vansinnigt. Jag vill ha mer stabilitet”, kommenterar Dennis Jansson.
I november river Åbo hovrätt upp tingsrättens fällande dom för brott mot lagen om miljötillstånd. Dennis Jansson hade grundad anledning att tro att verksamheten var tillåten, anser hovrätten. Bland annat eftersom landskapet aldrig ingrep mot den pågående verksamheten, trots att den var i strid med stadsplanen.
2010
Mariepark Ab och Mariehamns stad diskuterar nöjesområdets framtid. Man vill bjuda ut fastigheten till försäljning med ett långt arrendeavtal för marken. Lämpliga verksamheter kan vara kontor, bostäder eller hotell. Man diskuterar också ett längre sponsoravtal för att Rockoff ska kunna hållas på torget igen.
2011
”Alla vill sälja Mariepark – men ingen vill köpa” skriver Ålandstidningen i slutet av maj. Mariepark har då har varit till salu sedan hösten 2010.
2014
Dennis Jansson uppmanar föreningen Nybyggarne att flytta sin modellstad från Mariepark. Staden utreder på nytt frågan om att köpa tillbaka området och planera det för bostäder.
2016
Mariehamns Elnät Ab förhandlar under våren om att köpa fastigheten och flytta sin verksamhet dit.
På hösten lanserar Dennis Jansson sina planer på en stor turistsatsning på området, med 50 hotellstugor, poolområde och utsiktstorn. En anhållan om stadsplaneändring lämnas in.
2017
Stadsplaneändringen som tillåter en stugby i Mariepark godkänns.
2018
Arrendeavtalet mellan Mariepark Ab och Mariehamns stad ändras.
2019
Mariepark annonseras på nytt ut till försäljning.
2020
En kommitté som kartlagt behoven inom demensvården i Mariehamn föreslår att staden ska bygga ett demenscenter i Mariepark.