Efter försöket med väktare under högsäsong har butikerna i Mariehamn bestämt sig för att satsa på väktare året runt. Det är nämligen inte turisterna som stjäl, utan ålänningarna.
NÄRINGSLIV Patrullerande väktare kommer att bli en del av stadsbilden året runt. Det är resultatet av stadens butikers försök med väktare under julhandel och sommarens högsäsong. Företaget Control Risk Åland som har anlitats för ändamålet har haft en hel del att göra fram till september.
-Drygt 200 larm till och med i tisdags, säger vd Johan Larsson.
Vid sidan av det har han och hans anställda patrullerat staden vid olika tider på dagen och vid behov hjälpt ensamma butiksägare.
Ska förebygga brott
200 larm betyder inte lika många gripanden. En butiksägare kan även ringa efter väktarna när han eller hon upplever en hotfull eller obehaglig stämning i butiken.
-När vi kommer lugnar det ner läget. Vår roll är i första hand att förebygga brott, säger Johan Larsson.
En sak står i alla fall klar, den absoluta högsäsongen tycks inte vara den tid när väktarna behövs som mest. Tvärtom har larmen varit fler i både maj och augusti än i juni och juli. Juli var den lugnaste månaden.
-Vi vet inte exakt vad det beror på. Kanske begås färre brott när det är mycket folk i rörelse, eller så ser inte butiksägarna snatterierna på samma sätt som när det är mindre folk i rörelse, säger Johan Larsson.
Men det tycks i alla fall inte vara turisterna eller folk utifrån som är problemet för butikerna.
-Alla personer som greps för snatteri var fast bosatta på Åland, säger Johan Larsson.
Åldrarna varierade kraftigt, den yngsta var ett barn, den äldsta pensionär.
Butiker vill fortsätta
Köpmännen är nöjda med resultatet av väktarprojektet enligt Köpmannaföreningens ombudsman Johan Lindholm.
-I första hand har den ökat tryggheten för butiksägare och butikspersonal. Det är viktigt för deras arbetsmiljö, säger han.
Resultatet av antalet gripanden tyder också på att tjänsten behövs året runt, inte bara under högsäsong i handeln säger han.
-Därför har alla butiker utom en bestämt sig för att fortsätta med samarbetet och att det ska drivas året runt, säger han.
Väktarna har inte bara bidragit till att lugna ner stämningen i staden. De har också varit en tillgång för turisterna, menar han.
-De uppfattas som myndighetspersoner och får ofta frågor om var saker ligger eller hur man kan få hjälp med olika saker, säger han.
Hoppas på fler butiker
Köpmannaföreningen arbetar nu för att fler butiker ska ingå i samarbetet.
-Nu är det drygt 20, vi skulle vilja att det var omkring 40, då blir kostnaden inte så stor per butik, säger han.
-Ett problem är att alla butiker i centrum gynnas av att väktarna finns där, ändå är inte alla med och betalar, säger han.
Ålands ömsesidiga försäkringsbolag har sponsrat satsningen så att de butiksägare som deltar får en rabatt på försäkringen.
-Butiksstölderna är ingen stor kostnad för dem, men de vill uppmuntra projektet eftersom butikerna är viktiga försäkringskunder, säger Johan Lindholm.
Tone Nordling