I en skrivelse från ungdomsföreningen till kommunstyrelsen framkommer att man vill diskutera ifall kommunen skulle kunna ta över ansvaret för fastigheten och dess underhåll, så föreningen kunde koncentrera sig på verksamheten.
– Panelen är rutten, det regnar in från vissa fönster och det finns en mindre takläcka. Det är ett äldre hus och det finns ett ständigt renoveringsbehov, säger Sunds UF:s ordförande Johan Lindholm.
Enligt nya riktlinjer för föreningsstöd kan man inte få mer än 10.000 euro i stöd från kommunen.
– De pengarna har vi inte och det gör att vi tvingas skjuta större satsningar och renoveringsplaner på framtiden, säger Johan Lindholm.
Föreningen jobbar för fortsatt och helst utökad kommunal fritidsverksamhet och också övrig verksamhet på Klippan. Man planerar att starta filmkvällar för barn och ungdomar, fritidsaktiviteter för barn och danskurser för alla åldrar. Dessutom samarbetar föreningen med idrotten när det gäller träningar i aikido och yoga.
Söker samarbete
Johan Lindholm säger att Sunds UF nu har ett så kallat hustomte-avtal som innebär städning, underhåll och uthyrning.
– Det kostade oss i fjol lika mycket som vi fick in i lokalhyra. Så även allmän städning utöver det som hyresgästerna själva är ålagda att sköta, vore tacksamt om vi fick hjälp med. Det kanske finns någon städartjänst inom kommunen på deltid som kunde ökas.
Han säger att föreningen består av en handfull aktiva personer men att det överlag är mycket svårt att få med folk i frivilligverksamhet.
– Det kommer inte heller många om vi ordnar till exempel midsommarfest, folk har sina egna. Det är kanske traditioner som håller på att försvinna.
På onsdagen hölls ett möte mellan Sunds UF och Sunds kommun för att diskutera förutsättningarna för ett samarbete.
– Den dagen föreningen inte mäktar hålla huset i skick landar det i famnen på kommunen eftersom det står mitt i byn. Så de är positiva till att försöka hjälp oss, säger Johan Lindholm.
Mest akut är att få en läcka lagad, troligtvis är det kopplat till ventilationssystemet som gör att regnvatten letar sig in i byggnaden.
– Här var kommunen positivt inställd till att hjälpa oss, bara de hinner få in det i budgeten.
I övrigt kunde kommunen inte erbjuda direkt finansiering, utan tillsammans diskuterade man olika möjligheter att söka bidrag genom till exempel Leader och Svenska kulturfonden.
Bild
– Inte vill vi ju lämpa över allt på kommunen, utan vi vill försöka och ska söka bidrag. Men från kommunen var man välvillig att hjälpa till på olika sätt under tiden, kanske genom att borga ett lån eller låna ut pengar tills vi har möjlighet att få stödpengar.
Enskilda insatser
Enligt kommundirektör Andreas Johansson ska kommunen inte premiera någon enskild förening, men han menar samtidigt att det är viktigt att kommunen har ett levande föreningsliv.
– Vi har förut gjort enskilda insatser och hjälpt till, till exempel vid ett takbyte på Sportkila. Jag vet att det finns anledning att se över Klippan också.
Spontant tycker han inte att det är en bra idé om kommunen skulle ta över ansvaret för fastigheten och dess underhåll.
– Av erfarenhet anser jag att det är bra om en förening äger sin egendom och det bästa vore väl om Sunds UF skulle bedriva tillräcklig verksamhet som renderade i tillräckligt med pengar. Det finns ju bland annat Paf-bidrag att söka, en förening behöver inte stå för alla kostnader själv.