Enligt Mats Löfström aktualiseras frågan sannolikt när regeringen samlas i augusti för att diskutera den kommande strategin för covid-19.
– Smittan går upp, men inte antalet som läggs in på sjukhus. Därför krävs en ny strategi.
Vilka stöder idén om ett coronapass?
– Det finns ett politiskt tryck på det. Även media blåser på frågan ganska kraftigt och har tvingat partierna att ta ställning. Det är bara Sannfinländarna som klart motsätter sig tanken. Övriga partier är positiva.
Tanken bakom ett coronapass kunde vara god, säger han. Samtidigt, och mot bakgrund av att det finns en del svåra principiella frågor i sammanhanget, är han skeptisk och understryker att det gäller att undersöka frågan grundligt innan ett beslut fattas.
– Jag har inte tagit slutlig ställning och gör det inte förrän när – och om – en proposition kommer till riksdagen.
– Det är nog bara för privata verksamheter som passet skulle kunna gälla. För offentliga verksamheter blir det nog svårt.
Kan dröja
Mats Löfström lyfter bland annat fram jämställdhetsaspekten – att det finns personer som inte kan ta vaccinet och att dessa inte får diskrimineras.
En annan invändning rör hur ett coronapass förhåller sig till medborgarnas grundrättigheter, det finns inget vaccinationstvång i Finland.
Vilka är det positiva aspekterna?
– Teater- och evenemangsbranschen, Finlands företagare och Finlands näringsliv vill ha coronapass eftersom det är ett sätt att öppna samhället.
Arbetas det på ett förslag redan?
– Jag tror nog att det funderas och skrivs på tjänstemannanivå, eftersom det finns en så stor politisk beställning på det här. Men det finns inget beslut om något lagförslag.