ÅHS är mitt uppe i sitt arbete med bokslutet för 2016. I slutet på den här månaden ska bokslutet presenteras för styrelsen. ÅHS kommer att hålla sin budget.
– Det gör vi. Det är vårt uppdrag att ge god vård med givna budgetmedel.
Men medicinkliniken har haft mer kostnader än budgeterat. De har ett nettounderskott år 2016 på drygt 300.000 euro. En stor del av kostnaden är läkarkostnader.
– En av anledningarna kan vara att medicinklinken slogs ihop med rehabiliterings- och geratrikkliniken från den första januari 2016. Det är två stora kliniker som har gått ihop parallellt med att kliniken har haft stora besparingskrav. Vi behöver också se över om medicinkliniken har lägre kostnaden för vård utom Åland till följd av detta. Men det här måste analyseras. Vi vet inte än.
En diskussion har pågått med klinikledningen ett tag och utgifterna ses över.
Rätt kostnadsnivå
Enligt Katarina Dahlman är det inte första gången som medicinkliniken har haft svårt att hålla sin budget.
– Vi måste se om vi har hittat rätt kostnadsnivå. Ska de pressas mer eller är det här det som det måste kosta?
ÅHS gör månatligen en budgetuppföljning som diskuteras i ledningsgruppen sedan tas det upp i styrelsen.
ÅHS får en ram som sedan fördelas internt. Och det är den totala ramen som ÅHS ska hålla.
Men om någon klinik drar över så måste det påverka de andra?
– Så är det ju. Det blir ju ännu viktigare för de andra att de måste hålla sin budget. Alla kan inte dra över, säger Katarina Dahlman.
Så länge ÅHS klarar att hålla sig inom de ramar som styrelsen satt upp så är är styrelsen nöjd, det säger ÅHS styrelseordförande Annette Holmberg-Jansson (MSÅ)
– Så länge de klarar det har vi egentligen inte något med resten att göra. I det här fallet har jag förstått att det är så att i och med att ÅHS har slagit ihop två kliniker kan man ha budgeterat fel. Det är inte konstigt, det är så nytt. Och nu håller man på att utreda det här, säger Annette Holmberg-Jansson.
– Men huvudsaken är att man klarar budget, och det gör man.
Petra Dahlgren