I mars i fjol plingade det till i Mikaela Oksmans telefon. En kompis ville ha hennes telefonnummer via Messenger. Mikaela satt och tittade på teve och tänkte inte så mycket på det och skickade sitt nummer. Då kom en länk.
– Jag tryckte på den länken och sedan var jag fast. I länken stod det att jag vunnit pengar på Ikea och jag blev fundersam. Så jag tog fram datorn och tog fram mina bankkoder på bordet för att logga in på nätbanken. Via den här länken kunde på något sätt bedragarna via min datorkamera filma mina bankkoder så de fick tillgång till mitt konto.
När hon gick in på sitt konto såg hon att någon hade flyttat över 5.000 euro från hennes sparkonto till hennes brukskonto.
– Jag flyttade dem snabbt tillbaka och satte in en dygnsgräns för transaktioner. Plötsligt dök en faktura på 3.000 euro upp. Den raderade jag men jag insåg att de övervakade mig hela tiden. Jag fick en enorm stress och undrade hur jag skulle få slut på det. Till sist ringde jag polisen och de kom hem till mig.
– Även polisen kunde se hur aktiva bedragarna var och att de kunde filma allt. Jag fick hjälp att byta mina koder på alla möjliga ställen som sociala medier och olika prenumerationer. Den natten sov jag ingenting, fortsätter Mikaela Oksman.
Varnade
Följande morgon beslöt hon sig för att gå ut och varna andra och berätta att hon blivit kapad. Polisen hade bett henne vara extra observant.
– Ett tu tre fick jag ett meddelande till min nätbank att jag hade övertrasserat mitt S-konto. De hade börjat näthandla och det rörde sig om många småsummor. Jag måste spärra alla kort och ordna upp allt med banken följande vardag.
Mikaela Oksman hade ändå tur. Hon fick tillbaka allt som de hade handlat för och bedragarna hann aldrig flytta över några summor då hon var så snabb med att logga in på sin bank och sätta en dygnsgräns.
– Annars hade de lyckats ta alla mina sparpengar på 8.000 euro.
Satt spår
Mikaela Oksman vill lyfta att hon fick väldigt fin hjälp av både polis och bank. Men de här händelserna har ändå satt sina spår. De har gjort att Mikaela känner sig otrygg och misstänksam.
– Jag vågar knappt öppna dörren om det ringer på. Kommer någon hem till mig måste den ringa och meddela så att jag vågar öppna. Jag öppnar inga länkar och jag har tejpat igen min webbkamera. Jag har också känt skam och frågat mig själv hur jag kunde gå på det och tänkt: hur dum kunde jag vara?
– Det är först på senare tid som jag mått lite bättre. Men det här kommer att vara ett öppet sår länge.
Mikaela Oksman tycker att Folkhälsans kurs för ekonomiskt bedragna som hölls i våras hjälpte henne.
Sju deltagare gick kursen och syftet var att våga prata och försöka lätta på den skam som många utsatta känner.
– Alla borde våga prata om det här. Vem som helst kan drabbas.
Gunilla Holmberg, ekonomisk rådgivare på Folkhälsan håller med.
– De är så enormt skickliga och har en massa information om en. De kan veta vad dina grannar och husdjur heter. De är ofta trevliga, men snabbt ska det gå, det är ofta bråttom att göra olika saker. De hänvisar till att det finns så mycket bedragare som vill en illa.