Strax före halv elva åländsk tid på torsdagskvällen intog president Donald Trump podiet i Rosenträdgården utanför Vita Huset. I ett långt tal förklarade han att USA lämnar klimatavtalet som tecknades av världens länder 2015. Han motiverade beslutet med att avtalet är ekonomiskt dåligt för USA, bland annat för att de förhindrar landet att bryta mer kol och att det skulle ge andra länder fördelar framför USA.
Presidenten öppnade förvisso för att omförhandla avtalet så att det inte ”straffar USA”, men någon omförhandling är inte aktuell enligt flera andra statschefer.
Dålig signal
I Mariehamn mottog Camilla Gunell, miljöminister i landskapsregeringen, nyheten med besvikelse.
– Det sänder en otroligt dålig signal till världen, och gör USA mer isolerat och protektionistiskt, säger hon.
Gunell var själv på plats i Paris för snart två år sedan när klimatavtalet förhandlades fram.
– Jag var där och såg hur hårt alla jobbade för att få avtalet klart. Att det skulle omförhandlas är inte troligt.
I stället hoppas hon att andra tar över stafettpinnen som ledare för arbetet mot klimathotet.
– Jag hoppas mycket på Angela Merkel och Emmanuel Macron, EU och Kina. Och jag tror faktiskt att det här kan göra att de andra länderna blir än mer beslutsamma och sätter press på USA att återvända till avtalet.
Påverkar inte Åland
För Ålands del tror Camilla Gunell inte att den amerikanske presidentens utspel får några större åverkningar.
– Nej, inte det minsta. Vi har satt ambitiösa mål och kommer att se till att uppfylla dem. Vi har så stora problem med klimatet nu, de får inte övergå till att bli massiva eller oöverstigliga.
Tror du det finns en risk att klimatskeptiker får vatten på sina kvarnar i och med Vita Husets beslut?
– De måste rimligtvis bli färre när nu fler och fler bevis för klimatförändringarna presenteras. Inlandsisarna smälter och Arktis kan vara isfritt 2030 i värsta fall. 60–70 länder riskerar att mer eller mindre försvinna. Hur kan man längre förneka?
Den åländska miljöministern tror däremot att USA:s beslut kan få konsekvenser för världspolitiken.
– Någon måste kliva fram och leda det här arbetet. Det kan bli Kina eller EU eller FN. Men USA:s ”världsherravälde” tar slut med Trump.
Jonas Bladh