I går föreläste mindfulness-instruktören Ola Schenström inför 250 personer på Kyrkby högstadieskola. Ålandstidningen träffade honom innan för en kort intervju.
HÄLSA När kom du först i kontakt med mindfulness?
-Mindfulness är något som alla har inom sig. Det är förmågan att vara närvarande. Mindfulness är att vara uppmärksam och att kunna rikta uppmärksamheten mot det man vill.
-Det svåra är inte att kunna rikta uppmärksamheten mot något utan att kunna behålla den. Särskilt i dagens samhälle med sitt höga tempo och den mängd information som sköljer över oss.
-Vi människor reser mycket i tiden. Risken är att vi fastnar i det som varit eller det som komma ska. I dag planerar vi väldigt mycket för framtiden. Vi behöver planera för framtiden. Annars skulle varken du eller jag sitta här. Samtidigt oroar vi oss också mycket för hur vi ska hantera nästa dag, hur vi ska hinna skriva den där artikeln innan deadline, vad chefen ska säga.
-Stress handlar om våra tolkningar av det som sker. Ta att datorn hakar upp sig. Det är inget hot mot vårt liv, men ändå reagerar vi som om det skulle vara det. Om man inte är medveten om detta hamnar man i stresspriraler. Det som vi jobbar med är att få upp den förmågan. Min bok har sålt i 45.000 exemplar. Det följer också med en cd-skiva.
Okej. Vem har användning av mindfulness?
-Var och en är mindfull då och då. Till exempel när vi är med kompisar eller ute och seglar kan vi vara fullt närvarande. Vi är absorberad av nuet och upplever att tiden står stilla.
Men vilka skulle kunna förbättra sin livskvalitet med mindfulness?
-Väldigt många. De allra flesta skulle jag säga. Man började med detta inom den amerikanska sjukvården för att behandla patienter med kronisk smärta och cancer.
-Mitt livsmål är att få in detta i skolan. Vi gör också ett internetbaserat program som gör att du kan träna mindfulness vid din dator. Vi säljer programmet på apoteket.
Men ta sömnlöshet då. Hur kan mindfulness hjälpa mig att somna på kvällarna?
-På olika sätt. Det som stör sömnen är våra tankar. Vi tänker på vad som hänt under dagen och vi planerar inför nästa dag. Stress bidrar också till sömnproblem.
-Man kan använda sig av andningsankaret och fokusera på den kroppsliga upplevelsen. Kroppsskanning är en annan metod. Jag har arbetat som läkare i 35 år och det är den bästa avspänningsövningen jag känner till. Man riktar uppmärksamheten på olika kroppsdelar.
Mindfulness används för smärtlindring. Hur kan metoden hjälpa mig igenom ett tandläkarbesök?
-Det finns mycket forskning om mindfulness. Bara i fjol skrevs det mängder med artiklar. Men ta tandläkarbesök. Den oro och rädsla man känner innan besöket gör att smärta blir värre. Man sitter också där i stolen och funderar på hur länge tandläkaren ska hålla på. Om man visste att smärtan bara varade i detta ögonblick skulle man klara hur mycket smärta som helst.
Du säger att det finns mycket forskning på området. Vilka belägg finns det för att metoden fungerar?
-Mindfulness gör att man kan hantera livet på ett bättre sätt. Att kunna njuta fullt ut när man sitter och äter till exempel och inte tänka på så mycket annat samtidigt. Men detta är utan att fastna i det goda, det är missbruk. Mindfulness handlar i lika hög utsträckning om att mäkta med det som är svårt i livet. Mindfulness är ett sätt att leva livet.
-Men ja, din ursprungliga fråga! Jag har mediterat i 15 år. Jag har lämnat mitt jobb som läkare och åker i dag land och rike runt och föreläser om och utbildar folk i mindfulness. Jag har en hemsida också. Den kan du väl ta med: mindfulnesscenter.se. Vi håller också på och tar fram ett program på engelska och ett för ungdomar.
250 personer ska komma och lyssna på dig i kväll. Betyder detta att många känner sig stressade?
-Det ligger i tiden att många inte är tillfredsställda med sina liv och att de är stressade. Våra nordiska samhällen har en väldigt hög välfärd, men det oroande är att den psykiska ohälsan ökar, speciellt hos unga. Jag vurmar för att man ska ta hand om sig själv.
-Min morfar var föresten ålänning. William Brottenberg. Men jag kommer inte ihåg att jag skulle ha varit på Åland tidigare.
Fredrik Rosenqvist