Äldreomsorgsledarna på norra Åland, det vill säga för Sund, Saltvik, Geta, Finström och Vårdö, lämnade in en skrivelse till landskapsregeringen i maj angående regelverket för serviceformen stöd för rörligheten som personer över 65 kan söka från KST. Där kritiserar äldreomsorgsledarna den långa handläggningstiden på minst tre månader och menar att den borde förkortas avsevärt.
Nu har landskapsregeringen svarat på skrivelsen genom social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).
Snabba beslut
Annette Holmberg-Jansson menar att KST behöver ha mer flexibilitet.
– Det är orimligt att vara tvungen att vänta så länge. Nu blir de äldre fast i sina hem och ett sådant samhälle vill jag inte ha, säger hon.
Hon menar att det måste finnas möjlighet att fatta beslut i snabb takt just i dessa fall, så att det finns förutsättningar för äldre att bo hemma så länge som möjligt.
I skrivelsen från äldreomsorgsledarna lyfter man också problemet med att beviljandet av stödet är inkomstprövat. Man frågar vilken rätt KST har att använda sig av inkomstprövning för rätt till stöd för rörligheten.
– Tyvärr drabbar detta de äldre och speciellt äldre boende på landsbygden, där avstånden är långa till affärer, bank, kollektivtrafik och andra väsentliga samhällsfunktioner som de äldre behöver besöka, skriver man.
Annette Holmberg-Jansson svarar att KST inte har rätt till det.
– Man kan inte bara titta på vad en person har på kontot, när den personen är skadad och knappt kan gå. Enligt prejudikat från Åbo förvaltningsdomstol får man inte enbart se på inkomst när det gäller stödet, även andra förutsättningar måste beaktas.
Hon föreslår att man kan överväga grupptransporter i samarbete med kommunerna, som redan har ansvaret för matartrafik till kollektivtrafiken.
– De äldre behöver kunna få de transporter som de har behov av.
Hon menar att systemet inte får vara stelbent, utan man ska titta på helheten, vad som behövs.
Annette Holmberg-Jansson menar också att det behöver bli smidigare och snabbare att komplettera om man lämnat in fel uppgifter. På KST:s hemsida kan man lätt förväxla blanketten för färdtjänst och blanketten för stöd för rörlighet.
Lagstadgat
Kan landskapsregeringen gå in och styra KST?
– Egentligen inte, allt finns i lag. Det enda som behöver tittas på är avgifterna, det finns ingen lag som styr det.
Hon menar att man i svaret till äldreomsorgsledarna också ger en fingervisning till KST vad de behöver förbättra.
Annette Holmberg-Jansson känner delvis till frustrationen hos äldreomsorgsledarna.
– Jag har snappat upp problemen med den långa handläggningstiden under mina besök på äldreboendena. Det finns en frustration hos dem som arbetar med de äldre. Tidigare kunde de ge en biljett till en person om det hände något akut. Nu är det en enorm process. Men däremot var jag dåligt informerad om att inkomsterna styr möjligheten att få stöd för rörligheten. Det känns bra att vi nu förtydligat att inte endast det får vara grund för ett beslut.