– Det finns inga belägg för det. Jag tror det är ett misstag som kommer av okunskap, säger Jonas Himmelstrand, som själv satt med i en av sakkunniggrupperna i arbetet med grundskolelagen.
I måndagens Ålandstidningen intervjuades utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) om den nya grundskolelagen. En fråga som har avhandlats i den är frågan om läroplikt i hemmet, eller hemundervisning. Asumaa fick frågan om varför det inte finns några pedagogiska krav på föräldrarna i lagen och svarade:
– I dag finns säkert en lucka. Men det är också tanken med revideringen av lagen, att se till att man når upp till kraven i läroplanen, att checka av oftare. Gör man inte det ska man inte ha rätt till hemundervisning.
Det har fått flera föräldrar till hemundervisade barn att reagera. En av dessa är Björn Tovebrink som ännu inte har barn i hemundervisning men som flyttat till Åland inför sina barns skolålder. I en insändare (sidan 14 i dagens tidning) säger han: ”Pedagogisk utbildning är nödvändig i skola, men hemundervisning är en annan lärandeform med andra förutsättningar. Forskningen på hemundervisning bekräftar detta och ser inga betydande fördelar med pedagogiskt utbildade föräldrar.”
När Ålandstidningen träffar Björn Tovebrink och Jonas Himmelstrand, som själv fanns med i en av landskapsregeringens (LR) sakkunniggrupper under beredningen av den nya grundskolelagen, är de inte arga men väl frågande inför ministerns uttalande.
– Det som får mig att ta till orda är när Tony Asumaa säger att det ska vara pedagogiska krav på föräldrarna. Det finns ingenting i studierna som säger att det krävs pedagogisk utbildning för att lyckas med hemundervisning. Det är ett misstag som måste rättas till, säger Jonas Himmelstrand.
Han menar att ministern inte kan tillräckligt om hemundervisning.
– Jag tror att det är ett misstag som kommer av okunskap.
Både Jonas Himmelstrand och Björn Tovebrink tycker däremot att det är rätt att kontrollen av hemundervisning ska finnas, och Jonas Himmelstrand har med sin sakkunniggrupp tagit fram ett förslag på hur den skulle fungera på Åland. Gruppen förslår att ett kompetenscentrum inrättas med en eller flera personer som är väl insatta i hemundervisning och att den eller de utför kontrollen av hemundervisningen och barnens utveckling.
– Det är ingen som motsätter sig det. Vi tror inte att de behövs, men vi förstår oron kring det. Utgångspunkten där, som vi alla var överens om, är att vi inte ska hindra god, fungerande hemundervisning. Det ska inte vara krångliga regler, men dyker det upp någon familj som inte fungerar ska det finnas sätt att sätta stopp för det.
Både Jonas Himmelstrand och Björn Tovebrink menar att hemundervisade barn ofta är flitigare studenter än barnen som går i skola.
– Jag var också väldigt skeptisk till en början, speciellt till hur de här barnen utvecklas. Men jag och en kollega åkte till ett hemundervisningsläger i Sverige och när jag då träffade de 12–13-åringar som var där och jag såg deras närvaro, hur lätt de hade att prata med vuxna och hur lätt de hade att uttrycka sig. Det fick mig att förstå att det här måste jag sätta mig in i och lära mig mer. Det var något exceptionellt.
Nu hoppas de att Tony Asumaa och övriga politiker vill lära sig mer om hemundervisning och bjuder in dem och allmänheten till en informationsträff på biblioteket i Mariehamn den 16 september.
– Då får folk komma och ställa sina frågor. Jag tror att det är jätteviktigt att vi är öppna och transparenta med det vi håller på med och att vi informerar ålänningarna, säger Björn Tovebrink.
Jonas Bladh