Som Ålandstidningen skrev i går uppger Trobergshemmets personal att de går på knäna. Resursbristen och den höga arbetsbelastningen ligger bakom turbulensen som personalen beskriver. De slår larm om att det i slutändan är de boende som far illa och får ta smällen.
Ålandstidningen kontaktar Lene-May Lindvall som är huvudförtroendeman för Mariehamns stads vårdsektor på Tjänstemannaorganisationerna på Åland (TCÅ), för en kommentar kring vikarierande äldreomsorgschef Ann-Christine Österbackas uttalanden i går. Äldreomsorgschefen sade då bland annat att personalen som har talat med tidningen, inte har hört av sig till henne.
– Men jag kan inte uttala mig som förtroendeman i det här läget, säger Lene-May Lindvall och fortsätter:
– Först vill vi hålla ett möte med äldreomsorgens ledning och ta upp våra frågor.
Är ett sådant möte inbokat? I såfall när?
– Vi hade ett möte planerat redan i april, som tyvärr inte blev av. Ett nytt möte är planerat till nästa vecka.
”Under all kritik”
Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) säger, med anledning av gårdagens artikel, att situationen inte låter bra.
– Om allt stämmer är det under all kritik och det följer varken kvalitetsrekommendationerna eller intentionen i äldrelagen, säger hon.
Personalen är slutkörd och känner sig inte hörd av ledningen. Vad kan du som minister göra för att underlätta för personalen?
– Det vi måste göra är att titta på möjligheterna till nya utbildningsalternativ, kanske likt de man nu går in för i Finland med läroavtalsutbildning för omsorgsassistenter. Till deras uppgifter hör bland annat att upprätthålla klientens funktionsförmåga och att stöda aktiviteter som stöder den sociala samvaron.
I personalbristens spår följer att man måste börja göra de boende klara för läggning för natten redan vid halvtre på eftermiddagen, är det rimligt?
– Den omsorg och vård som man ger en äldre klient ska utgå från klientens bästa. Något annat ska inte vara ett alternativ om du ska ge en kvalitativ och god omsorg som är hela syftet med den nya lagstiftningen.
Personalen säger att de bara får höra att ”någon borde göra något”. Vilket är ditt budskap till dem?
– Ni gör ett fantastiskt jobb, och jag vet att ni har slitit extra hårt under det senaste året där ni dessutom har fått hantera pandemin med dess påverkningar på ert arbete och på de äldre ni tar hand om.
Budskapet värmer säkert många hjärtan i personalen, men vem är denne ”någon” och vad kan göras rent konkret för att underlätta den akuta situationen på Trobergshemmet?
– Denne ”någon” är, i det här fallet, Mariehamns stad. Äldreomsorgen är en kommunal angelägenhet. Det vi från LR:s sida kan göra är att se till att man följer lagen och där kommer ÅMHM in som granskande myndighet. Jag har full förståelse för personalens frustration, men i LR har vi inte mandat att göra så mycket mer. Mariehamns stads politiker och tjänstemän bör sätta sig ner och fundera över situationen, som ju åtminstone enligt media verkar vara ett återkommande problem.