Ministrarna Torbjörn Eliasson (C) och Mats Perämaa (Lib) uppmanande näringsutskottet att begrava motionen om passageraravgift. Det berättar utskottets ordförande Anders Englund (C).
Men i lagtinget blev det tvärtom en lång och intensiv debatt.
LAGTINGET Fredrik Karlströms (Ob) motion om resandeavgift förkastades i näringsutskottet med rösterna 4-1. Ordförande Anders Englund (C) blev i minoritet och lämnade in en reservation.
Utskottsmajoriteten pekar på färjtrafikens stora ekonomiska nytta för hela samhället, på de över 8.000 årliga fartygsanlöpen, på försämrad lönsamhet i färjtrafiken och på att en ny resandeavgift skulle upplevas som en bestraffning.
Straffa de egna
Utskottets vice ordförande Jörgen Strand (M) anser att det är fel att tala om resandeavgift, det handlar i stället om en näringsskatt.
- Vi har behörighet för näringsskatt men vi kan bara beskatta våra egna rederier, inte dem som har hemort i till exempel Estland. Märkligt att man vill straffa våra egna rederier, sa han i lagtinget.
Flera skyndade sig att hålla med honom, bland dem de tre Centerministrarna.
Hyllningssång
Fredrik Karlström (Ob) beskriver utskottsbetänkandet som en enda lång hyllningssång till rederierna.
- Hur skulle en passageraravgift på 50 cent påverka turtätheten? Och är det för mycket begärt att rederierna ger något tillbaka till det samhälle som gett dem goda förutsättningar att verka?
Han sade också att passageraravgifter betalas och accepteras i hamnarna runt Åland, 2-3 euro per passagerare i Stockholm, 1,77 i Helsingfors, 1,56 i Tallinn och 60 cent i Åbo.
Satsningar på land
En åländsk avgift skulle enligt honom fonderas och användas till turistsatsningar på land.
- Fler investeringar på land skulle ge fler passagerare ombord.
Johan Ehn (M) noterade i en replik att de avgifter som betalas till exempel i Stockholm och Helsingfors är en del av hamnavgiften och tas in av den som äger hamnen. Avgiften måste alltid följas av en motprestation i form av en tjänst.
Roger Jansson (M) anser att det bästa lagtinget kan göra med lagen om resandeavgift är att avskaffa den.
- Den strider mot grundlagen. Och inte kan vi börja särbeskatta våra egna åländska rederier, säger han.
Inte lakej
Även om många avvisade Karlströms förslag fick han också stöd, främst från Centern som är splittrad i frågan. Jan Salmén (C) meddelade att han stöder Karlström "nästan till hundra procent" och inte tänker falla in i lovsången till rederierna. Han är bekymrad över den landbaserade turismens tillbakagång.
- Samhället ska inte bara vara lakej utan ta ansvar för utvecklingen på landbacken.
Olof Erland (Lib) berömde Karlström för hans argument och meddelade att Liberalerna inte är ovilliga att föra en diskussion även om man inte omfattar motionen.
- Vi är inte för en ny beskattning eller avgift om inte de åländska rederierna får större nytta av det än andra. Och allt måste ske i överenskommelse med rederierna.
Under täcket
Anders Englund (C) berättade att näringsutskottet uppmanats "lägga saken under täcket". Till Ålandstidningen säger han att uppmaningen kom från ministrarna Torbjörn Eliasson (C) och Mats Perämaa (Lib).
Han berättade också att det var Centerns ordförande Harry Jansson, som inte är medlem i näringsutskottet, som skrev utskottets betänkande.
- Ska det gå till så?
Han ondgjorde sig också över det han kallade "direkt kanal till en tidningsledare", syftande på Ålandstidningens onsdagsledare om passagerarskatten.
Läs mer i dagens Ålandstidning.
Kerstin Österman