Växande utgifter och regler om handikappservice som lutar sig mot en obefintlig rikslag bekymrar landskapsrevisorerna. Men annars är deras genomgång av 2007:års förvaltning av Åland en ganska okritisk historia.
LANDSKAPSREVISORER FÖR FINANSÅRET 2007
Magnus Lundberg, diplomekonom från Sund, ordförande Runa-Lisa Jansson, företagsekonom från Saltvik, Eva Törnroos, invandrarsekreterare från Mariehamn Sune Eriksson, tidigare lantråd.
SMÅTT OCH GOTT UR LANDSKAPSREVISORERNAS ÅRSBERÄTTELSE 2007Det är oklart vilka befogenheter justiekanslern och justitieombudsmannen har på Åland. Landskapsregeringen bör klargöra befogenheterna och hur uppgifterna ska skötas om de inte vilar på JK eller JO. Landskapsrevisorerna konstaterar att golf har goda utvecklingsmöjligheter och att marknadsundersökningar pekar på goda förutsättningar för en utbyggnad av golfbanorna. Ålands industrihus bör överväga att bilda ett aktiebolag för Kvarteret Itiden. Då kan hyresgästerna köpa aktier och pengarna användas till utbyggnad. 2006 fick det åländska lantbruket 16,92 miljoner euro i offentligt stöd. EU stod för 44 procent av detta och resten fördelades mellan stat och landskapet. Revisorerna föreslår en omorganisation så att all personal som på olika håll handlägger landsbygdsutvecklings-programmet i fortsättningen hör samman. Upphandlingen av kollektivtrafiken är bekymmersam på grund av den begränsade konkurrensen. Bussbolagen saknar en ekonomisk morot för att öka passagerarantalet. Där borde landskapsregeringen exempelvis genom en översyn av rutter och tidtabeller öka antalet passagerare.
FÖRVALTNING Originalet var redan skickat till lantråd Viveka Eriksson (lib) och landskapsregeringen, men en nytryckt kopia av landskapsrevisorernas årsberättelse för 2007 kunde landskapsrevisor Magnus Lundberg ändå överräcka till förre lantrådet och nuvarande talman Roger Nordlund.
-Det rör ju ändå mest ditt gamla fögderi, förklarade Lundberg.
Beskedlig historia
Årsberättelsen för 2007 är en ganska beskedlig historia. Revisorerna har inga kraftiga invändningar men påpekar oroade en ökande kostnadsutveckling som inte matchas av någon tillväxt på inkomstsidan.
-Om detta är en varaktig utveckling är den farlig. Den goda tillgången på pengar tycks ha minskat respekten för att man inte får överskrida budgetramarna, säger Magnus Lundberg.
Han exemplifierar med hur landskapsdagarna 2007 drog över budgeten med råge.
I jämförelse med 2006 har utgifterna ökat med 13,9 procent, eller 32,6 miljoner. Intäkterna ökade med bara 31,8 miljoner varav en betydande del beror på den omfattande skattegottgörelsen.
Handikappservicen efter
När självstyrelselagen ändrades 1993 tog Åland över en del av lagstiftningsbehörigheten över socialvården. Rikslagstiftningen om handikappservicen har dock inte upphävts genom en landskapslag.
-Det betyder att reglerna om handikappservice hänvisar till en rikslag som inte längre finns. De måste föras in i landskapslagen. Med dagens system fungerar inte servicen lika alla i kommuner, säger landskapsrevisor Eva Törnros.
För 2008 är 14,7 miljoner budgeterat för sjötrafiken. 60 procent går till löner, resten främst till bränsle. Båda kostnaderna förväntas stiga kraftigt. Det är viktigt att landskapsregeringen gör en rejäl översyn av bemanningskostnaderna, påpekar revisorerna.
Trångbodd förvaltning
Landskapets förvaltning är alldeles för trångbodd. Anställda sitter i korridorerna. För att lösa situationen i dag hyr landskapet externa kontorslokaler för 465.000 euro exklusive moms.
-Förutom att arbetet blir mindre effektivt handlar det i grunden om en dräglig arbetsmiljö för de anställda, påpekar landskapsrevisor Sune Eriksson.
Tjänstemannalagens regler för uppsägning och förflyttning av anställda behöver också uppdateras. Möjligheterna att förflytta och omplacera behöver utökas så att anställningstryggheten stärks.
Revisorerna konstaterar att det dessutom saknas regler för hur tillsynen av landskapets högste tjänsteman, kanslichefen, ska hanteras.
Efterlyser fler revisorer
Revisorerna påpekar slutligen att det behövs fler revisorer. EU-stöden slukar stora resurser i form av krav på redovisningar.
-Vad gäller EU-stöden till ÅHS har jag själv fått gå in och ta hand om det på ledig tid ibland, säger ledande revisor Agneta Mannberg-Jansson.
Petter Lobråten