Styrelsen för renhållningsmyndigheten Ålands miljöservice (Mise) ska i dag besluta om förlängda tömningsintervall för enpersonershushåll.
Det nya fyrfackssystemet med tätare tömningar som infördes i november har kritiserats rejält för att slå ekonomiskt hårt mot bland andra enpersonshushåll med lägre avfallsproduktion än andra.
I oktober gav styrelsen förvaltningen backning på det förslag som då lades fram. De ville ha en djupare utredning av förlängd tömningsintervall och också en utredning gällande inte bara enpersonshushåll utan även hushåll med två personer.
En omständighet man behövt komma runt är att kärl med kompost måste tömmas varannan vecka av hygieniska skäl.
Förslaget styrelsen nu ska ta ställning till är att enpersonshushåll antingen kan ta bort sitt kompostfack och ha tömning var fjärde vecka året om – men då krävs en godkänd egen kompost – alternativt ha tömning var fjärde vecka enbart under vintertid då bioavfall kan stå längre i kärlet utan att medföra olägenheter.
Precis som tidigare finns möjligheten för två hushåll att gå samman och dela kärl.
Ville inkludera tvåpersonershushåll
Styrelseordförande Anna Holmström (C), vad är skillnaden mellan förslaget som kom i oktober och det nya förslaget?
– Det första förslaget gällde endast enpersonershushåll, det vi efterlyste var vad som händer om vi även inkluderar tvåpersonershushåll. Vi ville väldigt gärna få med dem och det var den biten vi ville reda ut. Men så som upphandlingen är gjord går det inte, det har vi fått svar på av förvaltningen. Upphandlingen är gjord på ett visst antal tömningar.
– Tyvärr rör tvåpersonershushåll väldigt många, medelantalet personer i ett hushåll på Åland är strax över två. Eftersom det främst drabbar enpersonershushåll är det den biten vi fokuserar på i nuläget.
Anna Holmström bedömer det som troligt att förslaget klubbas igenom.
– Jag har svårt att tro att det inte skulle bli så. Nu har vi infört det nya systemet i Mariehamn. Jomala, Hammarland och Lumparland står på tur. I landsortskommunerna kan det bli svårare att dela tunna eftersom man bor glesare. Därför vi har tagit tid till det här nu, vi måste hitta en lösning som fungerar, säger hon.
Om beslutet går igenom kommer de glesare tömningsintervallen bli möjliga för enpersonshushåll från och med januari 2021.
Vad tycker du om lösningarna i förslaget?
– Jag tror det här kommer att leda till ökad nöjdhet, det är förhoppningen.
– Det är det bästa vi kan åstadkomma i dagsläget. Jag hade önskat att det funnits lite flera alternativ från början. Det var klart. Det vi har gjort är att backa bandet utan att gå emot redan uppgjorda upphandlingar. Att göra om dem är en väldigt stor process och kan leda till besvär. Om man ska ta med tvåpersonershushållen kommer det bli mycket mer besvärligt, enpersonershushållen kan vi lösa inom ramarna.
– Vi jobbar ju också som bäst med budgeten. Vi släcker bränder med det här, men försöker göra ett större arbete med budgeten i sin helhet för att kostnaderna på sikt inte ska öka, utan få ner dem.
Pensionärer drabbades
I början av november hade Mise ett möte med Mariehamns pensionärsförening med anledning av den oro det nya avfallssystemet lett till bland äldre.
Ordförande Jarl Danielsson framförde pensionärsföreningens önskemål om glesare tömningsintervall för enpersonershushåll, och ser nu fram emot att höra vilket beslut Mise tar.
– Vi hade en mycket konstruktiv diskussion där vi förklarade hur läget är för många av våra medlemmar. Många har otroligt små marginaler att leva på. De som påverkas hårdast är ensamma pensionärer som bor kvar i sitt hus.
Hur togs det emot?
– Styrelseordförande tog emot det mycket bra, hon sa att det gav en tankeställare. Nu ser vi fram emot att se vad det blir av det.
Linda Blix