Mise höll förbundsstämma förra veckan och klubbade budgeten för 2024. Stämman gick på styrelsens förslag och beslöt höja avfallsavgifterna med 4,5 procent. Det betyder att grundavgiften för hushåll med fyrfackssystem nästa år blir 141 euro och för åttafackssystem 124 euro.
För en kund med fyrfack som töms varje vecka blir årskostnaden därmed 848 euro. För en åttafackskund där båda kärl töms veckovis blir kostnaden 1.537 euro per år. För fritidsbostäder betalar man 168 respektive 252 euro.
– Det handlar om en planenlig indexjustering som vi behöver göra eftersom även våra kostnader, främst entreprenadavtalen, indexjusteras. Det har varit högt kostnadstryck de senaste åren, men vi har inte höjt avgifterna lika mycket som den allmänna kostnadsnivån, förklarar styrelseordförande Anna Holmström.
Hon tillägger att avgifterna har avrundats till jämna euro för att göra det tydligare för kunderna.
Betar av skulderna
Mises budget för 2024 upptar intäkter på 4,2 miljoner euro och ett årsbidrag på 247.000 euro. Efter avskrivningar beräknas överskottet bli drygt 102.000 euro. Ekonomiplanen för 2025 och 2026 bygger på att både intäkter och kostnader ökar med omkring 100.000 euro per år, vilket förväntas ge överskott i samma storleksordning som nästa år.
– Vi behöver göra ett överskott för att klara av våra amorteringar. Mise startade med stort underskott som vi behöver arbeta bort. När det är gjort kan det bli aktuellt att se över avgifterna, säger Anna Holmström.
Budgeten utgår också från oförändrat invånarantal i de sex medlemskommunerna.
– Antalet hushåll ökar kontinuerligt och när det tillkommer nya bostadsområden så får vi fler kunder, men av försiktighetsskäl har vi inte räknat in det.
Producentansvaret har hittills skötts via det av Miseägda dotterbolaget Proans, som läggs ner vid årsskiftet. Detta för med sig ett stort osäkerhetsmoment för Mise, sägs det i protokollet. Därför har man valt att inte ta med några inkomster från detta, en summa som tidigare uppgått till omkring 80.000 euro per år.
Nästa år ska också Misebilen upphandlas på nytt.
– Inför anbudsförfrågan ska vi titta på utnyttjandet och se om det eventuellt behövs göras några ändringar i turlistan, säger Anna Holmström.