Avfallsmyndigheten Ålands Miljöservice, Mise, har skickat en begäran till Kuhlmans åkeri om att sluta med sophämtning i kommuner där Mise har upphandlat hämtning. Kuhlmans får två veckor på sig att svara, annars kommer Mise att anmäla dem till polisen, Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, och till landskapsregeringen.
Men åkeriet har inte för avsikt att följa Mises instruktioner, det säger företagets ägare, Johannes Kuhlman.
– Det är klart vi ska svara, men vi har 14 dagar på oss.
Vad kommer ni att svara?
– Det kan jag inte gå ut med i tidningen innan vi har lämnat in det.
Kommer ni att följa uppmaningen?
– Nej det kan vi inte göra, då skulle våra kunder bli utan sophämtning. Mise kan exempelvis inte köra på vissa vägar, och har du blöjbarn räcker inte Mises varannan vecka-system till. Vi lämnar inte våra kunder i sticket.
I sitt brev hänvisar Mise till avfallslagens paragraf 36:
”Vid kommunalt anordnad avfallstransport får bara kommunen eller en avfallstransportör som handlar för kommunens räkning åta sig att transportera avfallet.”
Vad lutar du dig på när du bedömer att det finns en chans att bestrida Mises begäran?
– Jag anser att i en demokrati har privatpersoner själva rätt att välja vem de vill anlita för avfallshämtning. Hos Mise är allt toppstyrt, man kan jämföra det med en öststatsmodell. Folk påtvingas något som de inte vill ha. De ska ha avhämtning varannan vecka oavsett om man har sopor eller inte och det kostar en viss summa, punkt slut.
– Politikerna har blivit förda bakom ljuset, de vet inte vad de har skrivit på. Det börjar gå upp för dem nu när de läser Mises regler. Kommunerna som har skrivit på det här har hamnat i en rävsax.
Johannes Kuhlman menar att han har stöd från många av sina kunder.
– Många är förbannade över att inte få ha oss kvar. De uppmanar oss att fortsätta köra, de kommer att betala. Vi får väl se det här som bra reklam för oss, men vi riskerar att förlora många kunder och det är tungt.
Mise menar allvar
Enligt Sofie Dahlsten, verksamhetsledare på Mise, har det har gjorts upprepade försök att kommunicera med Kuhlmans åkeri, men trots det fortsätter avfallstjänsterna. Därför känner sig Mise tvungna att ta nästa steg.
– Vi vill att de ska sluta. Det är en principfråga. Avfallslagen säger att den som har vunnit upphandlingen har rätt till kontraktet, det är ett problem om en aktör kommer till en marknad som är upphandlad.
Vad händer om Kuhlmans åkeri inte upphör med avfallshämtningen?
– Då skickar vi vidare ärendet till polisen och landskapsregeringen och så får de hantera det. Vi är absolut beredda att fullfölja en anmälan. Nu väntar vi in ett svar från Kuhlmans där de meddelar att de slutar att hämta på adresserna. Jag hoppas kunna åtgärda problemet på det sättet och slippa belasta andra myndigheter. Det är onödigt att det ska gå skattemedel till sådant och det känns inte heller rättvist mot hushållen.
Finns det vägar där Mise inte har kapacitet att köra, och hur ska dessa kunder i så fall få sophämtning?
– Mise har fastighetsnära avfallshämtning på alla vägar som kommunerna uppgett är körbara för fordon och där det finns ett fast boende per 500 meter. Om det finns hushåll utanför kriterierna försöker vi i första hand hitta en tömningsplats som uppfyller kriterierna eller hitta en granne som är inom de upphandlade vägarna. I sista hand får hushållet i stället avfallstjänsten ”Låst hus” där de kan lämna sitt avfall. Mise lämnar inte några hushåll i sticket utan löser varje situation på lite olika sätt. Lösningen är inte att en icke-upphandlad entreprenör tar över kunderna.