Åland har stått utan en fungerande modell för producentansvaret för förpackningar sedan Proans avvecklades förra året.
Sedan dess har varken Mise eller de kommuner som har andra lösningar för avfallshanteringen fått ersättning för insamlandet av förpackningarna.
För Mise handlar det om omkring 150.000 euro. Det baseras dels på en uppskattning om att man skulle ha erhållit mellan 300.000 till 350.000 euro för 2024 om det hade funnits ett nytt upplägg för producentansvaret, dels på att Mise har gått med på att ersättningen betalas endast för halva året.
Nu överväger Mise att kräva pengarna av landskapsregeringen. Diskussioner har även förts med andra kommuner.
– Det finns tankar om ett gemensamt krav, säger Anna Holmström.
Lagändring
Som Ålandstidningen skrivit tidigare har landskapsregeringen skjutit upp datumet för när en lösning för producentansvaret ska vara på plats. Nu är det årsskiftet som gäller. Orsaken till den senaste förlängningen av tidsfristen är att landskapsregeringen ser över lagstiftningen om producentansvaret.
En lagstiftningspromemoria om detta överfördes till lagberedningen för två veckor sedan. Enligt miljöbyråns jurist Sanna Karlsson är dock innehållet i den nya lagstiftningen inte helt spikat.
– Politiska överväganden är fortfarande möjliga, säger hon.
Dubbla system
Det som landskapsregeringen vill förändra är att Åland riskerar att få dubbla insamlingssystem framöver, när en ny producentsammanslutning ska ordna insamlingen av förpackningarna.
I dagsläget har Mise sin insamling, som bygger på en fastighetsnära hämtning med sortering i fack. Andra kommuner använder sig av insamlingsplatser. Och om lagen inte ändras behöver den nya sammanslutningen ordna ytterligare ett system för insamlingen.
– Det blir dubbla system till viss del, säger Sanna Karlsson.
Man vill därför ändra lagen så att det nya systemet inte måste införas.
I övrigt är det inte meningen att lagändringen ska förändra de nuvarande uppläggen särskilt mycket, varken för Mise eller övriga kommuner. Även ersättningen till Mise och kommunerna är tänkt att behållas på 80 procent av kostnaderna.
– Skillnaden blir att producenterna tar sitt ansvar, säger Sanna Karlsson.
Bättre sortering
Anna Holmström och Mises förbundschef Stefan Simonsen vill att Mise ska fortsätta med den fastighetsnära sorteringen och hämtning. En analys har nämligen visat att en betydligt större andel av det brännbara avfallet är rätt sorterat i Mises kommuner än i kommuner utan möjlighet att sortera på sin egen fastighet.
– Sorteringen blir noggrannare med fastighetsnära sortering, säger Anna Holmström.
Fördröjningen kring det nya producentansvaret skapar en del problem för Mise, bland annat vid upphandlingar.
– Spelreglerna är inte på plats.
Mise har för sin del varit redo att avtala om en ny lösning sedan i juni.
– Vi vill inte vara den som sänker det här skeppet.