Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) beviljade Ålands miljöservice (Mise) miljötillstånd för återvinningscentralen i Ödanböle, Jomala i augusti 2019. Tillståndet ger Mise grönt ljus för mottagning och hantering av kommunalt avfall och farligt avfall. Verksamheten bedrivs på Svinryggens deponis område och är bemannad med Svinryggens personal, men Mise är juridiskt ansvarig.
En privatperson som äger mark i närområdet besvärade sig över tillståndet till Ålands förvaltningsdomstol, och nyligen kom avgörandet: miljötillståndet rivs upp och återförvisas till ÅMHM för ny beredning.
Det var miljöskyddsinspektör Mikael Stjärnfelt som behandlade tillståndet för fyra år sedan.
Förvaltningsdomstolen skriver att ansökan varit bristfällig och till vissa delar missvisande, ändå godkände ni den. Varför det?
– Vi ser det inte riktigt så. Samtidigt som vi behandlade det här ärendet behandlade vi Svinryggens miljötillstånd. Vi har haft information hos oss som man parallellkört, och det är det som domstolen anmärker på. Men, för någon utomstående som läser ansökan framgår kanske inte alla detaljer i den omfattning som man kunde förvänta sig. Till den del har domstolen rätt.
– Vissa siffror vi skrivit in i tillståndet baserar sig på annan fakta. Vi ser inte något direkt fel med det. Vad är myndighetens syfte om vi inte kan sitta på information och kunskap?
Ni fattade alltså beslut på vad som tidigare var känt?
– Ja, lite sanning ligger det väl i det eftersom vi parallellt behandlat ärenden som berör samma områden och verksamhet.
Ska man göra så?
– Nu har jag inte tittat på den gamla ansökan utan bara skummat beslutet, jag kommer inte ihåg vad som står i ansökan. Men jag har lite svårt att se att de saker som eventuellt skulle vara bristfälliga har någon större betydelse. Vi har till exempel satt villkor på hur mycket bioavfall de får hantera, det fanns det inte något om i ansökan. Det är klart de tar emot bioavfall och sådant hanteras i verksamheten som helhet, och vi har hanterat Mises del av totalen. Om det sedan är fel … Vi kan sätta en begränsning på vilken siffra som helst, den behöver inte finnas i en ansökan.
Inget skäl att avbryta
Även om verksamheten saknar miljötillstånd betyder det inte att den är olaglig, säger Mikael Stjärnfelt, eftersom Svinryggen har miljötillstånd att hantera avfall på området. Mises återvinningscentral är bara en del av hela verksamheten.
Vad får det här för konsekvenser för Mise?
– Vi måste ta upp ärendet på nytt, be dem komplettera med de uppgifter som saknas och uppdatera handlingarna så att de motsvarar det som efterfrågas och önskas – och ta ett nytt beslut. Det är inget som hindrar dem att fortsätta, avfallshantering får pågå på området som sådant. Jag ser inget skäl att avbryta verksamheten.
Mikael Stjärnfelt kan inte ge några raka besked om när ett nytt tillstånd kan behandlas, men säger att nya verksamheter samt återförvisade ärenden prioriteras.
Ni är också tillsynsmyndighet. Hur agerar ni om någon annan verksamhet bedrivs utan miljötillstånd?
– Om det är någon uppenbar risk för negativ miljöpåverkan kan det bli lapp på luckan och eventuell polisanmälan. Samtidigt uppmanar vi verksamhetsutövaren att inom två månader ansöka om miljötillstånd.