Kommundirektör Petri Rautanen berättar att man tidigare reagerat på att golvet i fullmäktigesalen har sjunkit ner lite i ena hörnet, så att en glipa uppstått mot väggen.
– Det, och en del andra brister i byggnaden, gjorde att vi ville göra en konditionsbedömning av hela kommunkansliet.
En sådan genomfördes av Investigo Ab, och den följdes av en grundligare undersökning som inkluderade provtagningar. Resultaten sammanfattas i en 20-sidig rapport.
Bland annat har fukt- och mikrobskador konstaterats framför allt i golvet, och risken för skadlig exponering är sannolik för den som vistas i lokalerna. Det finns även gamla intorkade skador som kan orsaka problem med inomhusluften och i golvbjälklaget finns spår av skadeinsekter.
– Det konstateras att skadorna är som värst i den södra delen av byggnaden, säger Petri Rautanen.
Själv har han reagerat på en unken lukt i vissa rum.
– Jag trodde nog att det skulle finnas ett omfattande renoveringsbehov, men jag blev överraskad av omfattningen av rötskadorna och förekomsten av mögel.
Snabba ryck
Sedan kommunen fick resultaten har ärendet fått hög prioritet. Inför byggnadstekniska nämndens möte i måndags var kommunteknikerns förslag att en saneringsplan ska tas fram för att på sikt kunna renovera kommunkansliet.
Nämnden beslutade i stället att begära ett tilläggsanslag på 25.000 euro för att akut kunna dränera byggnaden och åtgärda ventilationen i både grunden och byggnaden.
Petri Rautanen säger att det är klokt att genomföra akutåtgärderna för att minska risken för ytterligare skador på byggnaden, men att det här förstås inte får de redan befintliga skadorna att försvinna.
– För det behöver vi ta fram en saneringsplan och sedan sanera.Min tanke är att vi ska ta in medel för planen i samband med budgetarbetet (inför 2024 reds. anm.).
Att sanera trossbotten och krypgrunden skulle enligt en grov kostnadsuppskattning gå på cirka 200.000 euro. Att bygga ett helt nytt kommunkansli på 235 kvadratmeter skulle i sin tur kosta omkring 590.000 euro.
Hyr in moduler
Det finns 25.000 euro i årets investeringsbudget som kan omdisponeras, och kommunstyrelsen har i veckan föreslagit för fullmäktige att det ska göras så att man kan åtgärda dräneringen och ventilationen akut.
Styrelsen har också gett förvaltningen i uppdrag att snarast möjligt hyra in kontorsmoduler till gårdsplanen för den kanslipersonal som inte vill jobba kvar i byggnaden.I dag torsdag ska var och en av de åtta kanslianställda ge besked till Petri Rautanen om hur de vill göra.
Den som upplever besvär som kan vara kopplade till arbetsmiljön har också uppmanats uppsöka företagshälsovården.
– Att jobba i en arbetsmiljö som inte känns trygg är ingen önskvärd situation så vi försöker lösa det här så bra som möjligt, säger Petri Rautanen.
Saknas dränering
Det är endast Ålands hälso- och miljöskyddsmyndighet (ÅMHM) som kan slå fast att vistelse i en offentlig lokal innebär en sanitär olägenhet. I Investigos rapport anges alltså endast att det finns en risk för skadlig exponering för den som vistas i lokalerna.
– Men som högsta ansvariga tjänsteman, personalansvarig och även arbetarskyddschef känner jag att jag har ett ansvar att ta det här på allvar, och det gör även kommunstyrelsen.
När byggnaden uppfördes är oklart. På ritningarna står årtalet 1957, men troligen är huset från början av 1920-talet. Det har krypgrund, taket är i plåt och golvet är byggt på ett träbjälklag.Fasaden består av stående träpanel utan luftspalt. Utgående från markens fuktighet under huset saknas troligen dränering i dag.
Utdrag ur Investigos granskningsrapport
- ”Då man från denna undersökning kan konstatera att det finns mikrobiella skador i golvbjälklaget och man vid konditionsbedömning konstaterat rötskador och mikrobiell påväxt på bärande stockar är vår bedömning att golvbjälklaget är i behov att renoveras.”
- ”Man observerade även spår av skadeinsekter inuti golvbjälklaget varpå det kan finnas risk att dessa insekter även orsakat skador på bärande konstruktioner inuti golvbjälklaget.
- ”Då man konstaterade att det fanns mycel i materialproven som togs från ytterväggen i pausrummet/köket rekommenderar vi att man förnyar skivorna fram till stocken samt rengör stocken mekaniskt innan nya skivor monteras.”
- ”Observera att innan man sätter i gång med sanering bör man upprätta en saneringsplan för att kravställa och specificera utförandet innan man anlitar entreprenör för saneringsarbetena.”