Ukraina är en mycket stor producent och exportör av bland annat spannmål och solrosolja, säger Joachim Regårdh.
– Det handlar om stora volymer. Om kriget fortsätter och den försäljningen försvinner från den internationella marknaden uppstår ett vakuum som ska fyllas. Det kan i värsta fall bli brist på mat i världen. Man kan inte veta om det blir så, men det är dumt att chansa. Det är bättre att ha ett litet besvärligt överskott att lagra i höst än ett underskott.
Vissa producenter har funderat på att bromsa och lägga fler åkrar i träda på grund de kraftigt ökade priserna på bland annat diesel och handelsgödsel. Men det är fel tänkt eftersom även spannmålspriserna har gått upp väldigt mycket, anser Joachim Regårdh.
– I den här nya situationen är det också moraliskt viktigt att köra allt vad det går. Det gäller inte bara spannmål, det gäller för all odling att man på allvar ska försöka få en god skörd.
– Den åländska odlingen kan inte försörja världen, men vi får dra vårt strå till stacken.
Undvik att hamstra
Det som såddes i höstas, och som har övervintrat under snön, kommer däremot inte att ha klarat vintern, enligt Joachim Regårdhs bedömning.
– Det kom mycket snö i julas. Sedan töade det och sedan frös det till is. Sedan kom regnskurar och då blev vattnet stående eftersom marken var frusen. Därför är det mycket troligt att det som såddes inte klarar sig.
Han betonar att ingen behöver hamstra livsmedel, och att man inte heller ska göra det.
– Livsmedelssituationen är precis som vanligt. Även jordbrukare borde undvika att hamstra insatsvaror, så att alla kan få tag i dem. De måste räcka till alla.