Sedan Nordkorea genomförde sin första provsprängning av kärnvapen i oktober 2006 har landets dörrar mot omvärlden förseglats allt mer. Rapporter om missförhållanden, fångläger och svält i landet har varvats med provokationer mot västvärlden.
Den senaste månaden har klimatet mellan Nordkorea och västvärlden eskalerat ytterligare. I slutet av augusti avfyrade diktaturen en robot som passerade över Japan. Några dagar senare provsprängde man sin sjätte vätebomb och så sent som förra fredagen avfyrades ytterligare en missil över Japan – något som fick FN:s säkerhetsråd att kalla till krismöte.
En som tog sig till Nordkorea mitt i dramatiken är ålänningen och före detta DI-journalisten Mosse Wallén.
– Vem vill inte åka till Nordkorea? Det är något jag velat göra i många år men fram till för några veckor sedan hade det bara varit prat. Man har alltid föreställt sig att det är bökigt att ta sig till landet. Det var först när en bekant berättade om en resebyrå som erbjuder turistresor till Nordkorea som det blev verklighet.
Odramatiskt
Tillsammans med drygt 20 andra resenärer reste Mosse Wallén ner till Nordkorea den 8 september – ungefär samtidigt som utrikesdepartementet i Sverige beslutade att avråda från resor till landet på grund av kärnvapenskramlet och de ökade spänningarna på den delade halvön.
– Vi fick meddelandet om UD:s avrådan ungefär samtidigt som vi landade på Pyongyangs internationella flygplats. Vilket på sitt sätt var tur eftersom reseförsäkringnarna inte hade varit giltiga om vi hade satt oss på planet efter att UD utfärdat sin avrådan.
Mosse Wallén berättar att han redan vid ankomst reagerade på omgivningen.
– Vi landade i en nybyggd terminal och säkerheten var inget märkvärdigt. Jag har varit med om värre genomgångar. Vi såg inga fångläger eller någon misär, hela resan var väldigt odramatisk.
Det var från Pyongyangs internationella flygplats som diktaturen en vecka senare – den 14 september – sköt upp sin andra robot på kort tid.
– Vi såg ingen militär aktivitet över huvud taget. Visst rörde det sig militärer på gatorna i Pyongyang, mer än vad det gör i andra städer, men det var inget som man gick runt och funderade på.
Överraskad
Under resan blev det många bussmetrar genom Pyongyang, men besökarna fick också möjligheten att åka till bergen och gränsen mot Kina i norr.
– Nästan alla dagar såg likadana ut. Uppstigning vid halv åtta. Samling vid nio och sedan ett upplagt program som vi följde. Man visste i stort hur varje dag skulle se ut.
– Vi besökte mausoleet där Kim Il-Sung och Kim Jong-Il vilar och åkte till diktatorernas enorma palats där gåvor förvaras. Det var en väldigt lugn och vanlig turistresa för äldre personer.
En av de saker som förvånade Mosse Wallén mest under besöket i Nordkorea var den blomstrande grönskan.
– Jag hade en bild framför mig om att Nordkorea skulle vara ett brunt och sönderbränt land. Men landet sken av grönska och stora risfält sträckte sig över landsbygden.
Vad annat motsvarade inte dina förväntningar?
– Jag hade väntat mig mera disciplin. Att det fanns en persondykran kände jag givetvis till men att den var så stor som den var kunde jag inte föreställa mig. Det var helt absurt. Det fanns bilder på landets ledare överallt.
– Retoriken mot Japan och västvärlden, USA i synnerhet, var också mycket hårdare än vad jag hade väntat mig.
Det låter som en väldigt odramatisk resa. Hade du kunnat veta att du var i Nordkorea om du inte hade haft den informationen på förhand?
– Jo, det kan inte undgå en eftersom det finns så mycket bilder på landets ledare.
Friserad
En situation Mosse Wallén minns från besöket är när han och en av resans två lokala guider diskuterade orsakerna bakom Koreakriget.
– Jag visste att det var Nordkorea som provocerade fram kriget medan hon menade att det var USA. Till slut kunde vi enas om att vi blivit lärda olika saker i skolan.
– Vi vet att allt det som Nordkoreanerna lär sig i skolan inte alltid är sanning. Men efter den typen av diskussion blir man att fundera på om det som vi i västvärlden lär oss i skolan alltid är absolut sanning. Med alla säkerhet är det mer sanning än det man lär sig i Nordkorea, men det kan finnas också saker i västvärlden som är friserade.
Tror du att bilden av Nordkorea i västvärlden är missvisande?
– Inte nödvändigtvis missvisande men journalister vill alltid ha det som är spännande. Nu i efterhand kan jag konstatera att all den nervositet jag hade innan resan bara var barnsligheter
Annan sida
Trots att det mest dramatiska under Mosse Walléns resa var de dåliga vägarna säger han att man fortfarande ska komma ihåg att saker försiggår bakom kulisserna.
– Så är det. Vi besökte en liten by där invånarna verkade ha det ganska bra och så tror jag inte att alla har det.
Man har hört berättelser från Nordkorea om att alla turister bor på samma hotell och rör sig i samma områden. Fick du samma intryck under ditt besök?
– Det är svårt att säga men så är det säkert. Att de vill visa upp vissa saker och andra inte. Samtidigt är inte övergreppen på Guantanamo det första USA visar upp när turisterna kommer dit.
Vad tänker du själv om att klimatet mellan Nordkorea och västvärlden eskalerar?
– Att Kim Jong-Un inte kan fortsätta på det här viset. Det är oerhört dumt. Tidigare har vi bara haft en Un, men nu har vi också en Trump. Världen är lite mindre trygg.
– Samtidigt är det nog en retorik man använder för att hålla ihop landet och stänga det ännu mera.
Kevin Eriksson