Den åländska och finländska lagen om roderfylleri har olika sätt att räkna om alkoholhalt i blodet till milligram alkohol i utandningsluften.
-Det kan bli problem när vi börjar ta utandningsprov med precisionsalkometer, säger Juri Jalava, utredare på sjöbevakningen.
TRAFIK Åländsk och finländsk lag har olika syn på hur man räknar om promillehalten alkohol i blodet till milligram alkohol i utandningsluften när det gäller nykterhetskontrollerna till sjöss.
Det är vid en promille alkohol i blodet som gränsen går för roderfylleri både på Åland och i Finland.
I landskapslagen, liksom i svensk lagstiftning, jämställs en promille alkohol i blodet med 0,5 milligram alkohol i utandningsluften.
Lägre gräns
I den finländska strafflagen räknar man annorlunda. Där anges att en promille alkohol i blodet motsvaras av bara 0,44 milligram alkohol i utandningsluften.
Vid blodprov är bedömningen alltså densamma, men baseras utredningen på utandningsprov är lagen hårdare i Finland.
Den finska strafflagens skrivningar om fylleribrott ändrades 2003. Då fastslogs rattfylleri till 0,5 promille eller 0,22 milligram och fylleri i sjötrafik till 1,0 promille eller 0,44 milligram.
I propositionen bakom lagändringen hänvisar finska regeringen till nya vetenskapliga rön som visar att det gamla förhållandet mellan blodets och utandningsluftens alkoholhalt inte är korrekt. Därför skärptes gränsen.
Skapar problem
Nytt är också att det i dag med hjälp av precisionsalkometrar går att fastställa alkoholhalten ur utandningsluften med samma precision som tidigare var förbehållet blodprov.
Att omräkningssätten skiljer sig mellan lagtexterna skapar både juridiska och metodologiska problem, säger Juri Jalava, utredare vid sjöbevakningen.
-Konsekvensen kan bli att om man är osäker i ett gränsfall väljer man det instrument som man tror är lämpligast i just det fallet. Och det ju lite konstigt.
På Åland finns ännu ingen precisionsalkometer, men det pågår diskussioner om att köpa in en.
-Det skulle förkorta genomströmningtiden för utredningarna rejält. Resultatet från ett blodprov kan vi få vänta på i veckor.
-Om lagen är motstridig måste den ses över av lagstiftarna, säger Juri Jalava.
Det håller lagberedningens chef Lars Karlsson med om.
-Bra är det inte att ha olika metoder i olika lagar, säger han.
Det pågår dock inget arbete med att förändra den åländska roderfyllerilagen för tillfället.
Rattfyllergränsen densamma
Gränserna för rattfylleri och grovt rattfylleri ändrades 2004 när den nya åländska trafikbrottslagen kom. Den motsvarar den finländska strafflagen. 0,5 promille eller 0,22 mg/liter är gränsen för rattfylla och 1,2 promille eller 0,53 mg/liter är grov rattfylla.
-Vad gäller roderfylleri släpar den åländska lagen efter lite, konstaterar överkommissarie Lars-Ole Styrström vid polisen på Åland.
Petter Lobråten