Ålandstidningen har tidigare berättat att Mariehamn tar emot 15 flyktingar från Venezuela nästa år.
– Cirka 10-15 personer och två till tre familjer. Det är det vi vet, säger Sofie Roxbäck om kvotflyktingarna från Venezuela som väntas till Mariehamns stad i början av nästa år, om det inte uppstår förseningar.
Förberedelserna är ändå i gång. Det handlar om allt från att kontrollera bostadsmarknaden och tillgången till barnomsorg och skola till att planera flyktingarnas första tid på Åland med besök hos bland annat polis och sjukvård. Staden samarbetar även med bland andra KST, Ams, språkutbildningen för inflyttade och Röda Korset.
På lite längre sikt blir den tredje sektorn viktig, enligt Sofie Roxbäck.
– När vi lär känna dem och vet vad de är intresserade av.
Vill utöka mottagandet
Enligt stadens nya integrationsprogram är det en målsättning att utöka mottagandet av kvotflyktingar. Några närmare beslut om den saken finns inte, enligt Sofie Roxbäck.
– Finland har dragit ner på kvotflyktingmottagandet också, så vi får se om det finns möjlighet till det.
För att staden ska upprätthålla kompetensen i fråga om mottagandet vore det bra att ta emot kvotflyktingar mer regelbundet, tycker hon.
– Man vill ha en väl fungerande organisation.
Staden har även som mål att öka inflyttningen.
– Integration är bredare än flyktingmottagning. Det handlar även om personer som flyttar hit från Norden, Europa och andra platser. Det glömmer man bort ibland.
Även personer som flyttar hit för att arbeta, och deras familjer, kan behöva information som hjälper dem att förstå samhället.
– Vill vi ha en ökad inflyttning behöver vi ha integrationsinsatser, säger Sofie Roxbäck.
Kontakter viktiga
Även landskapsregeringen har en ambition om att fler ska bo på Åland, säger hon.
– Då måste vi engagera oss i dem som flyttar hit, så att de blir kvar i Mariehamn och på Åland.
Genom integration hjälper man de inflyttade att förstå sammanhanget som de kommit till.
– De får också en växelverkan med dem som bor här. Mycket av det sker genom barnomsorg, skola och arbete. Men det är också otroligt viktigt med andra kontakter, som bjuder in till kaffe eller till att spela fotboll. Man behöver ha de här kontakterna för att trivas. Men då behöver vi bjuda till från vår sida också, säger Sofie Roxbäck.
Finska staten betalar en ersättning för kostnader som en kommun har för mottagandet av kvotflyktingar.