Alandia redovisade för första gången sedan 2017 i fjol ett positivt resultat för sin försäkringsverksamhet, men 2021 gör verksamheten återigen röda siffror. Trots att premieinkomsterna ökade med cirka tio procent landar försäkringsverksamhetens resultat på -3,7 miljoner euro.
Ersättningskostnaderna uppgick under året till 66,5 miljoner euro, att jämföra med 58,5 miljoner 2020. Skadekvoten steg därmed från 72,6 procent till 80,4 procent.
Driftskostnaderna uppgick till 19,4 miljoner euro, också det en betydande ökning. Den sammanlagda totalkostnadskvoten för försäkringsverksamheten uppgick till 104,6 procent.
27,4 miljoner euro
Alandias investeringsverksamhet gjorde i stället en resa i motsatt riktning och resultatet förbättrades från 15,9 miljoner euro till 27,4 miljoner euro.
– Investeringsverksamhetens resultat var mycket gott med ett resultat som främst kom från investeringar i aktier medan ränteportföljens avkastning var svagt negativ, säger vd Tony Karlström.
Avkastningen i portföljerna uppgick till 9,3 procent.
Sammanlagt gör Alandia ett resultat på 18,4 miljoner euro, två miljoner bättre än 2020.
Trenden ändå rätt
Tony Karlström säger att det försämrade resultatet från försäkringsverksamheten delvis har att göra med fler skador. Det i sin tur har att göra med att trafiken stundvis stod still under 2020 och att den under 2021 återigen kom igång.
Försäkringsverksamhet är en volatil verksamhet där det inte går att utesluta dåliga år och Tony Karlström lyfter flera andra faktorer som under enskilda år kan påverka resultatet i båda riktningar.
– Det som framför allt påverkar oss är valutarörelser. Under 2020 fick vi mycket hjälp av att den svenska kronan, den norska kronan och dollarn försvagades gentemot euron, men under 2021 har det varit omvänt.
Känsligheten för valutasvängningar har bland annat göra med att reserveringar för skador görs i olika valutor.
– När vi tittar på siffrorna och analyserar dem är vi till och med något bättre i år. 2020 var inte så bra som det såg ut i redovisningen, och 2021 är inte så dåligt som det ser ut.
Dessutom påverkar fördröjningar i pengaflödet boksluten. När en skada inträffar reserverar Alandia pengar men det kan dröja flera år innan skadan är slutreglerad och man kan debitera skadehanteringsarvoden från sina medförsäkrare.
– Jag är nöjd med året som helhet. Drar man ut siffrorna över tid så är trenden den rätta även om vi har en bit kvar tills vi kan vara nöjda med det försäkringstekniska resultatet.