Det är ett tungt fjolår som den landbaserade fiskodlingen Fifax Ab i Eckerö lämnar bakom sig. Omsättningen ökade visserligen med 77 procent – tack vare färdigställandet av fabriken och ökad försäljning – men resultatet för perioden landar ändå på minus 8,4 miljoner euro.
– Vi fick bra fart och vår fabrik färdigställdes i mars. Efter det kunde vi koncentrera oss på att inte jobba på en byggarbetsplats, utan arbeta med optimeringen och uppdrivandet av biomassan och komma i gång med kundleveranserna på en större nivå än tidigare. På det sättet gick vi riktigt bra framåt, säger vd Samppa Ruohtula.
Men så kom coronapandemin. Ett överutbud på norsk odlad lax sänkte marknadspriserna, vilket han menar avspeglar sig i Fifax siffror. Försäljningen under årets sista kvartal var, enligt bokslutet, obetydlig.
– Annars var det tuta och köra och accelerera. Men så länge man inte är nära full kapacitet är det inte så fina siffror.
Enligt bokslutet väntas man nå full kapacitet under andra halvan av 2021 – och då ska verksamheten också bli lönsam.
Blir det svarta siffror redan i bokslutet 2021?
– Det blir nog röda siffror fortfarande, säger Samppa Ruohtula och tillägger att svarta siffror kräver full kapacitet under ett helt år och stabila marknadsförhållanden.
Har alla förutsättningar
Under början av 2020 slutfördes den aktieemission som påbörjades året innan. På den fick man in totalt fyra miljoner euro. Ägarna bidrog dessutom under året med kortfristiga lån på 3,7 miljoner. I slutet av året konverterades lånen som en del av ett konvertibelt skuldebrev till långfristiga lån. Till skuldebrevet samlade man även in 8,1 miljoner euro från externa finansiärer.
Såväl nya som gamla aktieägare har investerat i bolaget. Samppa Ruohtula nämner bland annat finska statens investeringsbolag Tesi.
– Det är en bra investerare att ha med på resan.
Men mer pengar behövs för att nyttja kapaciteten till fullo. Tillgången på rörelsekapital är den största osäkerhetsfaktorn, bolagets likvida medel på 5,2 miljoner räcker inte till. I bokslutet konstateras att bolaget har goda förutsättningar att trygga finansieringen, men att man inte kan garantera att det lyckas. Därför finns en ”väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten”.
Samppa Ruohtula beskriver det sistnämnda som en normal formulering.
Är Fifax nära en konkurs?
– Nej, nej. Sådana frågor finns inte på bordet.
Ni har tålmodiga finansiärer och ägare?
– Hittills har vi haft väldigt bra ägare. I den senaste finansieringsrundan kom starka finansiärer med. Det finns en stark tro på projektet.
Hur mycket mer kapital behövs?
– Det kan jag inte kommentera exakt här. Det är mer en not i bokslutet som revisorerna kommer med.
Beror Fifax resultat endast på att ni är i en uppstartsfas eller finns det andra förklaringar?
– Det har varit ett långt projekt. Tekniska problem längs vägen, i synnerhet i början, har dragit ut på projektet, och när man odlar fisk drar man också på sig kostnader.
– Industriella projekt tar sin tid. Fifax är en absolut pionjär globalt. Det har funnits utmaningar, men så här långt har vi alla förutsättningar att trycka på gasen och köra full fart hela vägen.
Säljer till Finland och Sverige
Övervägande delen av den fisk som säljs i Finland i dag är importerad. Fifax arbetar med att etablera sig på marknaden.
Är det den norska odlade laxen ni ska konkurrera med?
– Den är en central konkurrent. 80 procent av den fisk vi äter i Finland är importerad. Det är det första målet: att alla ska vilja äta inhemskt, men utbudet är inte tillräckligt. Vi kontribuerar till det genom att odla mer inhemskt på ett hållbart sätt. Ett större inhemskt fiskutbud är centralt.
Var har ni era kunder?
– Finland och Sverige är den huvudsakliga marknaden just nu. Nu i uppstartsfasen fokuserar vi på grossister och förädlare som behandlar, filéar och styckar, packar och distribuerar vidare.
– Vi jobbar varje dag med att fisken ska må bra och fortsätta växa så fort som möjligt så att vårt fiskbestånd ökar. Allt vi får ut från bassängen går till kunder.
Fifax Ab
Bolaget, som odlar ekologiskt hållbar regnbågsax, grundades 2012. Anläggningen i Eckerö började byggas 2014.
Ägarna är 138 till antalet. I styrelsen sitter ordförande Panu Routila samt medlemmarna Robin Blomqvist, Eduard Paulig, Ulf Toivonen och Rolf Karlsson.
Bokslut 2020 2019
Omsättning 1,24 milj 701.200
Personalkostnader -1,38 milj -1,01 milj
Anställda i genomsnitt 23 18
Summa eget kapital 4,85 milj 12,28 milj
Summa främmande kapital 22,36 milj 11,25 milj
Rörelseförlust -7,30 milj -6,41 milj
Räkenskapsperiodens resultat -8,4 milj -7,2 milj