I dag har de tio främsta styrelseproffsen tillsammans 156 poster mot 115 år 2009. Det motsvarar en ökning på 36 procent. Det totala antalet företag i landskapet har under samma tid ökat med 16 procent.
När Ålandstidningen för tolv år sedan granskade styrelsearbetet var det sex personer som hade minst tio uppdrag. Nu är antalet uppe i 14.
Däremot verkar koncentrationen av ordförandeposterna inte ha ökat i samma utsträckning. Nu som då har de tio högst placerade tillsammans 53 uppdrag.
Trots att många tunga namn återfinns i många bolag så har det skett en föryngring. Av de tio män som toppade listan 2009 finns bara fyra kvar. En av de nya är Rebecka Eriksson, som sitter i tio bolagsstyrelser. Hon anser dock att det mest är på papperet.
– Styrelsen är en formalitet i flera av våra små koncernbolag som vi sköter i det dagliga arbetet. Det jag räknar som formellt styrelsejobb är Optinova Holding och ett svenskt bolag där jag är med.
Hon är inte överraskad att andelen kvinnor är så låg.
– Det låter inte så bra, men jag trodde nästan det var ännu lägre.
Jämställdhet mellan könen i näringslivet är dock bara en aspekt, påpekar Rebecka Eriksson.
– Även om vi nu har 50-50-fördelning män och kvinnor i styrelse och ledning, så är vi ungefär lika gamla och har samma ursprung. Tidigare hade vi större spännvidd åldersmässigt. Det gäller att man är medveten om sina obalanser i styrelsen. Vår bakgrund påverkar våra perspektiv och styrelser behöver kunna beakta många vinklar.
Struktur och vilande bolag bakom siffrorna
Familjeföretaget Holmbergs har många bolag i den egna gruppen, men vd Sven-Erik Holmberg sitter också i styrelsen för bland annat intressebolagen Inpex och Inred, samt Plasto och Rederi Ab Lillgaard, plus ett antal fastighetsbolag.
Han konstaterar att det blivit fler uppdrag de senaste åren, men att de ska börja minska.
– Jag tar inga nya, du vet jag är ju inte så ung längre. Jag har hållit på i 45 år, säger Sven-Erik Holmberg, som också vill understryka att många av hans bolag är små.
– Därför låter det mer än det egentligen är. Det finns flera som är vilande och många fastighetsbolag. Det är de operativa bolagen som kräver insatser. Där måste man hålla koll och sedan är det förstås lite extra i bokslutstider.
En orsak till att styrelseuppdragen formellt blir fler i näringslivet menar han beror på att det ofta startas tre bolag vid ett projekt, för att inte ha alla ägg i samma korg.
– Det gäller exempelvis Plasto, där finns själva driftsbolaget, ett holdingbolag och så ett fastighetsbolag för fabriken. Så ser det ut på många håll.
Sven-Erik Holmberg säger apropå ålder att föryngringsarbete är aktuellt i många företag.
– Det är en process som pågår hela tiden. Vi behöver få in yngre krafter och jag upplever att andelen kvinnor är på uppgång.
De sitter i flest bolagsstyrelser
Namn Styrelseposter Ordförande
Nils Lampi 25 15
Sven-Erik Holmberg 21 6
Johnny Hellman 20 10
Trygve Eriksson 15 6
Mikael Nordblom 15 2
Johan Eklund 13 4
Jan-Erik Eklund 13 3
Ulf Toivonen 13 2
Anders Å Karlsson 11 0
Tomas Brunberg 10 5
Rebecka Eriksson 10 5
Roger Rundberg 10 5
Daniel Widman 10 2
Fredrik Sundblom 10 0
Sven-Harry Boman 9 8
Kjell Clemes 9 7
Anders Winkelmann 9 3
Dan-Johan Dahlblom 9 1
Gert Sviberg 9 0
Erik Sundblom 8 7
Michael Sundblom 8 3
Tomas Sundberg 8 3
Anders Rundberg 8 2
Marika Fagerlund 8 1
Leif Nordlund 7 6
Harry Sjöblom 7 5
Fredrik Häggblom 7 4
Mats Clemes 7 3
Kickan Sundblom 7 2
Dennis Jansson 7 1
Jonas Karlsson 7 1
Källa: Finder.fi samt Asiakastieto.fi