Eckerö höll i går bolagsstämma och styrelseordförande Marika Mansén-Hillar sa i sitt öppningstal att hon var glad att för första gången på tre år kunna möta aktieägarna på en öppen stämma.
Under ledning av stämmoordföranden Kenneth Neovius avverkades föredragningslistan i snabb takt.
Stämman beslöt att utöka styrelsen med en plats till åtta. Som ny medlem invaldes Paulina Lepistö Andresen. Hon är född på Åland och jobbar sedan 2007 i Oslo. Sedan förra månaden är hon kommersiell direktör vid Fred Olsen Wind Carrier. Före det hade hon i närmare 14 år olika positioner inom roro-rederiet Höegh Autoliners.
För övriga styrelsemedlemmarna blev det omval. Det innebär att Bernt Bergman, Björn Blomqvist, Åsa Dahlman, Marika Mansén-Hillar, Carina Sunding, Jukka Suominen och Pavlos Ylinen fortsätter och att styrelsen blir helt jämställd.
Styrelsearvodena fastställdes till oförändrade belopp, 28.000 per år för ordförande och 23.000 för medlemmarna, samt tusen euro per möte. Vd erhåller inget styrelsearvode.
Försiktigare linje
Vid genomgången av koncernens bokslut konstaterade vd Björn Blomqvist att fjolåret innebar en slags normalisering, med passagerarvolymer som nästan nådde upp till nivån från 2019.
– Men just när vi klarat av pandemin och trodde att läget var lugnt kom Rysslands invasion av grannlandet Ukraina, vilket ledde till extrema bränslepriser.
Han berörde även fjolårets stora händelser, bland annat noteringen av bolagets obligationslån på Oslobörsen.
– Det påverkar också hur mycket vi kan säga om våra affärer. Det är inte lika strikt som när aktierna är börsnoterade, men det handlar om insiderinformation. Det blir viktigare att uttala sig i rätt tid och form, något som vi var tvungna att tillämpa i samband med försäljningen av Birka Stockholm.
Noteringen innebär också att koncernen nu för första gången publicerat rapporter över hållbarhet och bolagsstyrning.
Amorterar i förtid
Rederiets resultat påverkades av bunkerpriserna, av nedskrivningen på 12,5 miljoner euro som gjordes på Birka och av stigande räntor.
– Men rensat för nedskrivningarna förbättrades rörelseresultatet till plus fyra miljoner. Kassaflödet steg till 17 miljoner och efter försäljningen av Birka har vi nu en överstor kassa på 50 miljoner. Styrelsen har därför beslutat att amortera tio miljoner av lånen. Obligationslånet har flexibla villkor. Vi ska även diskutera med Sjömanspensionskassan och Veritas om amorteringar, förklarar Björn Blomqvist.
Stark öppning
Han noterade när det gäller nuläget och framtiden att året har börjat bra. Passagerarvolymerna ökade under första kvartalet med 43 procent på Helsingfors-Tallinn och med 62 procent på Eckerö-Grisslehamn.
– På Ålands hav har vi nu 42 avgångar i veckan, på Finlandia 40 och på Finbo Cargo 31. Vi har därmed gått upp till näst största aktör i Tallinn-trafiken.
Hamnarna i Nordsjö och Muuga har nu lastramper även för övre däck, vilket betyder att man kan lasta och lossa båda däck på Finbo Cargo parallellt. Det innebär kortare hamntider.
De närvarande aktieägarna hade inga frågor till ledningen och när stämman var slut bjöds det på buffélunch med tillhörande drycker.
Hoppas på uppsving
I vimlet träffade Ålandstidningen några aktieägare som tror att rederiet ska blomstra på nytt. Rolf Nordlund har varit med sedan starten.
– Jag har lite smörgåsaktier, som man brukar säga. I dag ger de ju lite utdelning. Det är trevligt att gå på stämma igen. Det är bra att ledningen orkat kämpa på och att man föryngrar styrelsen. Men det är synd att Birka försvinner. Man får hoppas att Gotlandsbolaget lyckas marknadsföra den. Ju fler båtar, desto fler turister kommer det hit.
Trogen resenär
Han tycker annars att det är sorgligt att färjtrafiken i Mariehamn minskar.
– Jag jobbade på Kalmers när Ålandsfärjan började och är glad att jag fått vara med under de mest hektiska åren på 80-talet. Då var det liv i hamnen.
Elsbet Jansson konstaterar att det är lång kö till maten och stannar för en pratstund.
– Vi har varit aktieägare hur länge som helst och gått på stämmorna efter pensionen. Det är roligt att träffa bekanta. Det här är vårt rederi, vi åker alltid över Eckerö när vi far till Uppsala. Jag tycker att läget för branschen blir ljusare nu, men Grisslehamnsvägen borde förbättras, säger hon.
Oro inför sommaren
På övre våningen i Alandica ska Bror Myllykoski och Christer Aaltonen precis sätta sig till bords. De har också ägt aktier länge.
– Flera årtionden, det är praktiskt att ha frikort, säger Christer Aaltonen.
Han tycker att stämman är en fin tradition och räknar med att det här året blir bra.
– Eckerö täljer ju guld nu när man är ensamma på kortrutten. Men hur ska det gå i sommar, båten är ju full redan.
Bror Myllykoski minns tillbaka på tiden då det ordnades aktieägarkryssning efter stämman.
– Förr var det stämma på Idrottsgården, senare på Bollhalla och sen buss till Eckerö. Det vore trevligt, men Alandica är en fin lokal.
Han är också orolig för att den höga beläggningen drabbar idrottslag som måste åka till Sverige.
– De kan få problem med att boka. Det behöver reserveras plats för dem.
Se bildspelet vi laddade upp i går här.