Henrik Nordström, vd för Ålands turist och konferens
”Jag vill höra näringsministern tala om det här”
Henrik Nordström arrangerar turist- och konferensresor för grupper, och har varit i branschen i femtio år. När det tidigare i år stod klart att Kapellskärslinjen skulle läggas på is kallade han det ”ett dråpslag” för åländsk turism, ett uttalande han vidhåller.
– Men ålänningar i gemen har inte ännu förstått hur hårt det kommer att slå, säger han.
– Det har varit mycket bytande och dividerande med mina kunder, och jag har fått till speciallösningar för att rädda många affärer. Men jag har också missat cirka 15 gruppbokningar, där man inte har accepterat en lösning med 5,5-timmarsrutt från Stockholm. Sådana som kommer till Åland för att utöva en aktivitet, vi kan ta svenska golfare som exempel, vill som regel spela samma dag som de anländer. De vill också hinna med en golfrunda på hemresedagen. Med andra ord – de vill åka hit med en morgontur på fredagen och hem med en kvällstur på söndagen. Men de turerna är redan nu ofta fullbokade. Jag har haft ett omfattande samarbete med Eckerölinjen länge och har det fortfarande, jag tycker att de sköter sig alldeles utmärkt. Men det är ett faktum att Kapellskärslinjen är borta, och att en sådan linje behövs från maj till september.
Henrik Nordström tror att den åländska turismen tappar på att resor behöver bokas med framförhållning.
– Spontanresenärerna som tänker ”det lovas fint väder i helgen, nu åker vi till Åland” kommer inte att få bilplatser på Eckerölinjen. I rederiets annars fantastiska bokningssystem saknar jag en väntelista-funktion, det skulle underlätta.
Han har en tydlig uppfattning om vad som borde prioriteras.
– Åland har två turistiska problem som överskuggar allt annat: Bristen på en kortrutt från Sverige under perioden maj till september, och bristen på vettig flygkommunikation från Helsingfors. Det finns ingenting som är lika viktigt att fokusera på. Jag hör politiker säga att man ska låta marknadskrafterna ordna det här. Men jag är tveksam till om marknadskrafterna ser tillräcklig lönsamhet i att driva sådan trafik, då hade det antagligen funnits.
– Vi skulle verkligen behöva Kapellskärslinjen för Ålandsturismens väl och ve. Våra politiker måste hjälpa till, och sluta fundera på tunnlar till Föglö och skärgårdsfärjor. Det här är faktiskt betydligt viktigare. Ålandsturismen har många problem, men de här två är de vi ska fokusera på innan vi börjar snacka om något annat. Vi behöver en ny färja. Jag vill höra näringsministern tala om det, nu måste det politiska livet också sätta sina krafter till för att se till att något händer.
Sirpa Karlsson, ägare av Eckerö hotell och restaurang:
”Det ramlar in avbokningar”
När Ålandstidningen pratar med Sirpa Karlsson har hon precis hanterat en avbokning från en kund som hade bokat tre hotellnätter nästa vecka, för att det inte fanns plats för motorcykeln på Eckerölinjen.
– Att komma med en senare färja var inte ett alternativ, de tycker att de förlorar en dag. De var ute i god tid, nio dagar innan ankomst. Hur långt i förväg ska man bestämma resa för att kunna vara säker på att komma över? säger hon.
– Det ramlar in avbokningar. Jag föreslår att kunderna ska lämna sina fordon i Grisslehamn och promenera. Men det är sällan ett alternativ, de har tänkt köra runt på Åland och se sig omkring. Jag tycker inte heller att jag kan uppmana äldre personer att gå från färjan.
Sirpa Karlsson uttrycker oro inför årets högsäsong, och hon är frustrerad över att det inte ageras mer från politiskt håll.
– I fjol hade vi rätt bra återhämtning efter pandemiåren. Det var inte lysande, men betydligt bättre. Men året som nalkas nu kan bli ett rejält magplask, värre än pandemin. Man blir förundrad över våra beslutsfattande politiker. De såg det här komma redan när Rosella såldes i vintras, det är konstigt att de inte redan då började fundera över vad det betyder för det åländska näringslivet. Det är helt surrealistiskt.
Ida Segerström-Wester, verksamhetsledare för Skördefestens vänner:
”Kapaciteten räcker inte till”
Evenemanget Åland grönskar genomförs den 27-28 maj, men påverkas av fullbokade turer på Eckerölinjen.
– Vi har pratat med olika aktörer och förstått att det är bussar, hotell och grupper som har avbokats för att det inte är möjligt att ta extraturen eller åka med en färja från Stockholm. Det blir några busslaster mindre. Just under högsäsong och evenemang räcker kapaciteten inte till, säger Ida Segerström-Wester.
– Vi har även hört från samma bolag att de har valt att avboka grupper till Skördefesten i höst. Eckerölinjen är jätteduktiga som ställer upp med en extratur på kvällen, men det är svårt ändå.