Alla vet vem Gita är. Alla kanske inte vet att hon egentligen heter Margita och har efternamnet Häggblom.
Gitasalongen startade sin verksamhet den 22 augusti 1973 på Högbackagatan där Gita Häggblom använde sin pojkväns sovrum i svärföräldrarnas hus som salong.
– Jag hade min sexmånaders pojke på golvet. Han är uppfostrad med att äta hår, säger hon med ett skratt.
Orsaken till att 19-åriga Gita Häggblom startade eget var att ingen av frisörsalongerna var beredda att betala henne den lön hon behövde.
– Jag räknade ut att jag behövde 900 mark i månaden för att klara mig. Ingen ville betala det.
Efter två år hade kundkretsen ökat så att det blev dags att anställa en till frisör. Då blev Gita Häggblom också tvungen att ta över svärföräldrarnas sovrum.
1978 anställdes en till frisör och Gita Häggblom började söka efter en annan lokal eftersom kundernas antal ökade. Genom en kund med kontakter till Ålandsbanken fick hon hyresavtal i bankhuset i Strandnäs i Mariehamn när det byggdes 1980. Och där har verksamheten varit sedan dess.
Gita Häggblom sålde verksamheten för tjugo år sedan till Fia Karlsson, som då hade jobbat tio år på salongen.
Nymodigheter
Under 50 år hinner mycket ändras. Gita Häggblom minns när hon anställde den första manliga damfrisören, Jan Söderlund.
– Många vände i dörren och gick ut, de var så ovana.
En viktig sak som ändrat är alla hjälpmedel som blivit elektriska, ergonomin har blivit bättre, men även försäljningen av produkter till kunderna var en stor förändring.
– När kunderna började fråga efter de produkter som gjorde deras hår bra insåg man att man kan öka omsättningen genom att sälja produkter.
Gita Häggblom valde att anställa frisörer, även om många andra salonger hyr ut stolar till frisörer som är egenföretagare. När hon började fundera på att sälja verksamheten efter 30 år var det uppgiften att vara arbetsgivare som tyngde.
Inkört namn
Fia Karlsson hade, som sagt, redan arbetat tio år på salongen när hon tog över.
Tänkte du någon gång på att byta namn på salongen?
– I början tänkte jag på det, men alla sade att namnet var så inkört. Men om jag någon gång byter lokal kanske jag byter.
Fia Karlsson säger att genom åren har sociala medier gjort arbetet mer krävande.
– Det är yngre kunder som kommer in med en bild och ibland är det näst intill omöjligt att få en likadan frisyr. Det är mycket filter och ingen verklig färg.
Det leder också till att jobben blir svårare och tar längre tid.
Fia Karlsson har i dagsläget sex anställda, inklusive sig själv. Efter några år som ägare gjorde hon salongen till aktiebolag, vilket innebär att hon kan ta ut lön.
Förutom förändringar med sociala medier och datorisering av beställningar och bokningar har både Fia Karlsson och Gita Häggblom märkt att frisöryrket inte är så lockande längre. De befarar att det blir brist på frisörer inom 5–10 år.
– Ingen vill göra jobbet, det är både fysiskt och psykiskt tungt, säger Fia Karlsson.
Genom sociala medier har frisöryrket blivit glamoriserat.
– Men i verkligheten är det 50 procent städjobb. Man ska sopa, tvätta spolar och handdukar, säger Gita Häggblom.
Fia Karlsson menar att grundklippningar och det vanliga arbetet inte lockar nya frisörer längre. Själv tycker hon allt är roligt.
– Man får ett förhållande med sina stamkunder och går igenom allt med dem. Dödsfall, skilsmässor, och allt roligt. Jag vet saker om dem och de vet saker om mig. Det är jätteroligt och det är därför man jobbar med det här, säger hon.
Firar med fest
Gitasalongens 50-årsjubileum firas både för kunderna med öppet hus på onsdag den 23 augusti och med en fest följande lördag för alla som varit anställda vid salongen under de 50 åren.
– Det blir lite över 30 personer, säger Fia Karlsson.