Ålandstidningen har i ljuset av de internationella jämförelserna av jämställdheten i näringslivet gjort en lokal studie av styrelsernas sammansättning i de tongivande företagen i landskapet.
Resultaten visar att de 66 granskade bolagen totalt har 308 styrelsemedlemmar, varav 239 män och 69 kvinnor. Andelen kvinnor är således 22 procent. Bland de 64 privata bolagen är andelen kvinnor 19 procent och nio bolag kan anses ha jämställda styrelser (minst 40 procent av någotdera könet).
Nära hälften, 34 bolag, har en styrelse som består av enbart män. De senare finns till stor del i industri- och tekniksektorn, som Brändö Lax, Mariehamns Telefon, Plasto, Stallhagen, VVS-kylcenter och Ålands Skogsindustrier.
Men så är fallet även i större företag som Alandia Försäkring, Mathias Eriksson, Mariehamns Parti och ViskoTeepak Holding, liksom i bland annat Fjärdvägen, IFK Mariehamn och Ålands Bygg.
Femton progressiva bolag
I åtta bolag har styrelsen kvinnlig majoritet, i de offentligt ägda Kraftnät Åland, Åland Post och Åda, liksom i Optinovas båda driftsbolag, Rederi Ab Eckerö, Ömsen och Åland Hotel Group.
I sex bolag är platserna jämnt fördelade, exempelvis i Eriksson Capital, Feja, Varuboden på Åland och Ålands Elandelslag.
På ordförandeposterna sitter det i 90 procent av fallen en man. Fyra privatägda större bolag leds av kvinnor. Marika Mansén-Hillar i Rederi Ab Eckerö, Rebecka Eriksson i Optinova och Agneta Erlandsson-Björklund i Åland Hotel Group. Ordförande i Varubodens åländska dotterbolag är moderbolaget Varuboden-Oslas administrativa direktör Anne Schneider.
Tydlig skillnad
De offentligt ägda bolagen har näst intill jämn könsfördelning i styrelsen, 18 män och 17 kvinnor. I två av de sex är det kvinnor som håller i ordförandeklubban, juristen Ida Hellgren i Kraftnät Åland och lagtingsledamot Camilla Gunell i Ålands Vatten.
Även när det gäller andelen verkställande direktörer i de större åländska företagen dominerar männen till 90 procent. Fem av de granskade privata bolagen och ett offentligt har en kvinna som vd: Ann-Louise Djupsund på Arkipelag, Anu Lauttia på M.A.T-Fish i Föglö, Nina Nyman-Johansson på Lantbruk Åland, Elinda Fredman på Feja, Caroline Lepistö på Åland Hotel Group samt Katarina Donning på Åda.
Koncentrerad makt
Bland dem som är engagerade i ledningen för de 70 största bolagen finns nio personer som totalt har mer än tio styrelseposter. Samtliga är män. I topp finns Wiklöf Holdings vd Nils Lampi med 25 uppdrag, varav 22 i koncernbolag och inte mindre än 15 ordförandeposter.
Som god tvåa kommer Sven-Erik Holmberg som sitter i 21 styrelser och är ordförande i sex av dem. På tredje plats återfinns Johnny Hellman med 20 poster, hälften av dem som ordförande. Han har vid sidan av Ålpress byggt upp en företagsgrupp med bygg- och fastighetsbolag och sitter i styrelsen för flera handelsföretag samt HP Kyla & Värme.
Mycket bygg och fastigheter
Industrimannen Trygve Eriksson leder en stor koncern och har 15 styrelseplatser, av vilka sex som ordförande. Även Wiklöf-sfärens andreman Mikael Nordblom har 15 uppdrag, varav två som ordförande, det ena i hotell Arkipelag.
Baltic Groups vd Johan Eklund har 13 styrelseposter, varav fyra som ordförande bland annat i Maxinge och Sparhallen. Även byggaren Jan-Erik Eklund har 13 styrelseuppdrag av vilka tre är ordförandeposter.
Ömsens vice vd Ulf Toivonen sitter också i 13 bolagsstyrelser, av vilka fem är fastighetsbolag. Han är ordförande i två bolag.
Förre bankdirektören Anders Å Karlsson sitter i elva styrelser, förutom i Ålandsbanken och Alandia försäkring, bland annat i Ålands Bygg och Ålands Skogsindustrier.
Familjeföretagare och proffs
De kvinnor som har flest uppdrag är Rebecka Eriksson med tio uppdrag i Eriksson Capital-koncernen, Ålands Utvecklings Ab:s vd Marika Fagerlund med åtta poster, varav sex i portföljbolagen. Kickan Sundblom sitter i sju av Holmbergs-gruppens bolag och är ordförande exempelvis i Silverskär.
Tongivande bland de åländska styrelseveteranerna är också Sven-Harry Boman som har nio poster, varav åtta som ordförande, bland annat i ÅTT, Plasto, Inpex, Bimelix och Lisco.
I de här siffrorna ingår förutom uppdrag i olika koncernbolag och andra närstående företag, även poster i privata investeringsbolag och liknande, inte bara i de 70 granskade företagen. I översikten ingår endast ordinarie platser, inte suppleantposter.
Så har granskningen gjorts
I underlaget ingår 70 bolag, varav 64 privata och sex offentligt ägda eller med betydande samhällsintresse. Dessa är Kraftnät Åland, Mariehamns Energi, ÅDA, Ålands Post, Ålands Radio och TV samt Ålands Vatten.
Urvalet har gjorts utgående från omsättning och sysselsättningseffekt och omfattar företag i alla branscher, bland annat bygg och anläggning, finans, försäkring, handel, industri, sjöfart, teknologi, transport, turism och service.
Uppgifterna inhämtades i början av maj. Våren är bolagsstämmornas tid och styrelserna kan förändras.