Ålands telefon-koncernen består av moderbolaget Ålands telefon, Mariehamns telefon, MT Fastigheter och Ålcom och 2023 blev det andra verksamhetsåret sedan moderbolaget förvärvade 57 procent av aktierna i Mariehamns telefon i december 2021. Jonas Sundborg, som är vd i Ålands telefon, Mariehamns telefon och MT Fastigheter, säger att 2023 blev ett stabilt år för koncernen.
– Det har gått relativt bra trots att vi är i en konkurrensutsatt position.
För Mariehamns telefon sjönk omsättningen jämfört med 2022, men rörelsevinsten ökade något och landade på drygt 600.000 euro.
– Vi tappade en större kund under fjolåret, men samtidigt lyckades vi få ner kostnaderna en hel del, säger Jonas Sundborg.
Intensiv utbyggnad
För moderbolaget Ålands telefon, som precis som Mariehamns telefon sysslar med utbyggnad av telekominfrastruktur fast på landsbygden, uppgick rörelseförlusten till knappt 220.000 euro. Alltså drygt 800.000 lägre än Mariehamns telefon trots att omsättningen var på motsvarande nivå.
– Det har att göra med vi i Ålands telefon fortfarande är inne i en väldigt intensiv period av fiberutbyggnad på landsbygden. Det kräver stora investeringar både i material och personal och det kostar pengar.
Att moderbolagets resultat på sista raden ändå blev drygt två miljoner plus har att göra med fjolårets utdelning från Mariehamns telefon och Ålcom. Att det i sin tur är väsentligt lägre än 2022 beror på att Mariehamns telefon för två år sedan valde att avyttra hela sin aktieportfölj och dela ut pengarna till aktieägarna.
Fortsätter samordna
För det gemensamma intressebolaget Ålcom, som är koncernens ansikte utåt både vad gäller marknadsföring och försäljning, uppgick omsättningen i fjol till knappt 27 miljoner euro och rörelsevinsten till nästan 1,6 miljoner euro.
– Det var en liten försämring jämfört med året innan men under 2022 hade vi en del stora faktureringar av engångskaraktär som drog upp resultatet. Jag skulle säga att vi nu ligger på en väldigt bra och stabil nivå, säger Jonas Sundborg.
För närvarande finns inga planer på att slå ihop något av bolagen i koncernen.
– Vi jobbar vidare som tidigare, men med fokus på att samordna verksamheterna. Sedan förra sommaren har vi all teknisk personal i koncernen samlad i Jomala och på den här sidan av årsskiftet har även den gemensamma ekonomifunktionen flyttat dit.
Kvar i Mariehamns finns i dag butiken på Storagatan, support och företagsförsäljning.
– Resten är samlat under ett tak i Jomala för att uppnå synergier.
Flera stämmor
Såväl Ålcom som Mariehamns telefon och Ålands telefon har under sommaren haft bolagsstämmor och fattat beslut om utdelning av vinstmedel. I Ålcom delas totalt 1,6 miljoner euro ut till de två ägarna. Mariehamns telefon delar ut 150 euro per aktie, totalt 1,28 miljoner euro, varav mer än hälften alltså går till Ålands telefon. I Ålands telefon delas ingen ränta på insats ut till de cirka 7.000 andelsägarna.
På andelslagets stämma i juni beslutade samtidigt att göra det möjligt att framöver ta ut en avgift av andelsägare som har fler än tre vilande anslutningar.
– Nu är det upp till förvaltningsrådet att ta ställning till om det blir någon avgift och vad priset i så fall ska vara, säger Jonas Sundborg.
Ålands telefon, koncernen
(miljoner euro)
2023 2022
• Omsättning 23,8 25,8
• Rörelseresultat 1,8 1,9
• Resultat 0,6 1,1