Solen strålar in genom Alandicas stora fönster och ut genom dörrarna till stora salen strömmar 240 personer som precis har hört Anders Hägerstrand tala om hur man skapar hållbara och konkurrenskraftiga företag på Åland. Susanna Olofsson och Jan-Erik ”Jenki” Rask på Ålands Näringsliv är nöjda halvvägs genom dagen och gläds åt det stora intresset från allmänheten.
– Vi är glada för den bredden vi har bland deltagarna som kommer både från näringslivet och skolor, säger Susanna Olofsson.
– Det är viktigt att de unga finns här, vi har närmat oss skolorna inför detta, säger Jenki Rask.
Bygga nätverk
Susanna Olofsson tror att föreläsarna Frida Boisen, Anders Hägerstrand och Maria Wiklander, samt paneldeltagarna, har fungerat som dragplåster.
– Vi är jätteglada att vi har föreläsare både utifrån och lokala, säger Susanna Olofsson.
Jenki Rask hoppas att nya kontakter knyts under dagen
– Vi har jättemånga företagare i vår företagsportfölj som vill hitta nya ägare. Hur ska de åländska bolagen hitta nya ägare? säger han.
Dagen avslutas på Ångbåtsbryggan. Där blir det middag för 140 personer samt en paneldebatt på temat havsbaserad vind kring frågeställningen ”Vad gör vi när det inte blåser?”. Efter det återstår det att utvärdera evenemanget inför kommande år.
– Det är viktigt vad deltagarna tycker. Det finns alltid möjlighet till förbättring, säger Jenki Rask.
”Perfekta platsen att starta eget”
Från merkonomlinjen deltar 16 studerande och fyra lärare.
– Jag vill bli mäklare och såg merkonomlinjen som en väg till att få kunskapen som behövs för att bli egenföretagare och mäklare, säger Elina Komulainen som går andra året till merkonom.
Janne Kütimaa är egenföretagare och jobbar med texter. Hon är på plats med Business Lab och inspirerades av Frida Boisens föredrag och livshistoria.
– Hon brinner för det jag brinner för vilket är berättandet, säger Janne Kütimaa.
Efter en utmattning bestämde sig Janne för att göra en helomvändning i livet och satsa på drömmen om att starta eget.
– Åland är den perfekta platsen att göra det på, man känner sig trygg och behöver inte söka stödet utan det erbjuds, säger hon.
Skratt och tårar
Ann Kvarnström deltar även hon i Business Lab och känner sig motiverad halvvägs genom programmet.
– Det finns något för alla, Frida var helt fantastisk. Jag är här med mitt företag Evidencediary som är en spårdagbok för våldsutsatta, säger hon.
Även Anette Holmberg-Jansson tog till sig Frida Boisens berättelse.
– Jag har både skrattat och fått tårar i ögonen. Man tänkte till och fick en påminnelse om att lyssna på magkänslan, säger hon.
Hon påmindes även om den gyllene regeln.
– Hur vill jag själv bli behandlad? Frida är en modern kvinna som vågar ta för sig, bry sig och visa känslor.
Flera perspektiv
Efter mingelpausen är det dags för paneldebatt med Tom von Weymarn, Eva Biaudet, Meg Tivéus och Frida Boisen under ledning av HBL:s tidigare chefredaktör och debattledare Jens Berg. Han anser att det är viktigt att prata om hållbarhet och samhällsansvar ur olika vinklar, vilket har gjorts under programmet enligt honom.
Dagens debatt handlar om hur samhällsansvaret har utvecklats sedan millennieskiftet.
– För 20 år sedan var det möjligt för företag att göra saker som är omöjliga i dag. Varför har det blivit så? Beror det på den nya generationen eller journalistiken? säger han.
Dagsprogrammet avslutas med en trendspaning om hur vi jobbar och lever hållbart nu och i framtiden av entreprenören Maria Wiklander.
– Jag kommer prata en del om flyttmönster vilket är relevant för Åland som har inflyttning. Det är vanligt på turistdestinationer, säger hon.